Srbija otvorila poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU (FOTO)
Foto: Fonet

ISTORIJSKI TRENUTAK

Srbija otvorila poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU (FOTO)

Srbija je i zvanično otvorila nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, saopšteno je na Trećoj međuvladinoj konferenciji EU i Srbije u Briselu
Objavljeno: 19:27h

Pregovaračka pozicija EU sadrži i prelazna merila na osnovu kojih će evropske institucije i zemlje članice odlučivati da li je Srbija napredovala u datim oblastima. Prelazna merila i sami pregovori Srbije i EU u okviru poglavlja 23 i 24 podrazumevaju neke od najznačajnijih reformi neophodnih kako na putu Srbije ka članstvu u EU tako i za samu modernizaciju države.

Od Srbije se očekuje da u narednom periodu sprovede reformu pravosuđa i policije, pojača borbu protiv korupcije, obezbedi puno poštovanje manjinskih prava i zaštiti medijske slobode i slobodu izražavanja.

Posebna pažnja biće usmerene na primenu donetih zakonskih normi u Srbiji. Vođena prethodnim iskustvima u procesu proširenja, EU sada insitira na tome da reformski procesi ne smeju ostanu samo "slovo na papiru", već moraju doneti promenu na terenu, vidljivo poboljšanje života građana i u potpunosti pripremiti zemlju kandidata za sva prava i obaveze koje dodnosi članstvo u EU.

Potvrđeno: Poglavlja 23 i 24 otvaramo u julu!

O važnosti koju poglavlja 23 i 24 imaju u pristunim pregovorima Srbije, govori i činjenica da eventualni nedostaci u sprovođenju reformi u ova dva poglavlja, kao i u poglavlju 35, koje obuhvata normalizaciju odnosa sa Prištinom, mogu privremeno blokirati ceo pregovarački proces Srbije o članstvu u EU.

(Espreso.co.rs / Blic)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.