Srbija otvorila poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU (FOTO)
Foto: Fonet

ISTORIJSKI TRENUTAK

Srbija otvorila poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU (FOTO)

Srbija je i zvanično otvorila nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, saopšteno je na Trećoj međuvladinoj konferenciji EU i Srbije u Briselu
Objavljeno: 19:27h

Delagacija Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem danas je i zvanično otvorila poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima sa Evropskom Unijom. Srpska delegacija se sastala sa delegacijom EU, na čelu sa Miroslavom Lajčakom, šefom diplomatije Slovačke, koja trenutno predsedava Evropskim savetom.

Ponedeljak je istorijski dan za Srbiju! Otvara se put ka EU!

Premijer Srbije zahvalio je Johanesu Hanu, Federiki Mogerini, Majklu Devenportu i Miroslavu Lajčaku i rekao da bez njihove podrške Srbija danas ne bi bila ovde.

- Ovo su dobre vesti za Srbiju i naš narod će sa većom radošću gledati u budućnost - rekao je Vučić i dodao da je strateški cilj Srbije članstvo u EU.

Otvaranje dva ključna poglavalja 23 i 24, koja se otvaraju među prvima, a zatvaraju tek pred kraj pregovora o članstvu u EU, bilo je blokirano više od tri meseca uslovljavanjima Hrvatske koja su se odnosila na regionalnu jurisdikciju u procesuiranju ratnih zločina, manjinska prava i punu saradnju sa Tribunalom u Hagu.

Poglavlje 23 odnosi se na pravosuđe i osnovna prava, a poglavlje 24 bavi se pitanjima pravde, slobode i bezbednosti. Na Međuvladinoj konferenciji Srbiji će biti predstavljena zajednička pregovaračka pozicija EU za svako od ta dva poglavlja.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.