VLADIMIR MARINKOVIĆ ĆE BITI JEDINI SRPSKI POLITIČAR NA MOLITVENOM DORUČKU! Otkrio nam je koji mu je GLAVNI CILJ
Vladimir Marinković i senator Mike Lee, Foto: Privatna arhiva

VELIKA ČAST

VLADIMIR MARINKOVIĆ ĆE BITI JEDINI SRPSKI POLITIČAR NA MOLITVENOM DORUČKU! Otkrio nam je koji mu je GLAVNI CILJ

I ove godine u Vašington je pozvan direktor opšte bolnice Novi Pazar, Meho Mahmutović, a među zvanicama je i poznati srpski doktor Dušan Damjanović, kao i protestantski pastor Samuil Petrovski

Objavljeno: 19:29h
Jelena Jovanović

Tradicionalnom Molitvenom doručku čiji je domaćin američki predsednik Donald Tramp, u četvrtak će u Vašingtonu prisustvovati 3.000 gostiju iz više od 100 zemalja.

Među njima biće i potpredsednik Skupštine Vladimir Marinković koji će se tom prilikom sresti s više kongresmena i senatora među kojima su Stiv Stajvers i Emanuel Kliver, kopredsedavajući srpskog kokusa.

I ove godine u Vašington je pozvan direktor opšte bolnice Novi Pazar, Meho Mahmutović, a među zvanicama je i poznati srpski doktor Dušan Damjanović i protestantski pastor Samuil Petrovski.

Šef diplomatije i prvi potpredsednik Vlade, Ivica Dačić dobio je poziv i ovog puta, ali kao i prošle godine neće ići zbog obaveza. Na put neće ni još jedan redovan učesnik, ministar u vladi i predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović.

Vladimir Marinković, potpredsednik Skupštine Srbije i osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva rekao je za Espreso.co.rs da mu je glavni cilj posete Americi promocija Srbije i srpskih interesa.

Vladimir Marinković i senator Mike Lee
Vladimir Marinković i senator Mike Leefoto: Privatna arhiva

Molitveni doručak se održava u četvrtak 6. februara, a ja ću se tokom boravka u Vašingtonu sastati sa više senatora, kongresmena i predstavnika think-thank organizacija. Juče sam se sreo sa senatorima Inhofom, Roundsom, Lijem, Lankfordom i kongresmenima Robertom Aderhiltom, Majkl Dojlom, Džim Benksom i Entoni Gudenom. Danas ću učestovati na konferenciji koju organizuje Atlantski savet gde ću promovisati ekonomske rezultate Srbije i napore predsednika Vučića po pitanju regionalne stabilnosti. Takođe ću se sresti sa uticajnim republikanskim kongresmenom Chabotom i članom kabineta predsednika Trampa Ben Karsonom, rekao je Marinković.

Marinkoviću je ovo 8. put da prisustvuje Molitvenom doručku, a glavni cilj mu je jačanje partnerstva između Srbije i SAD.

Na pitanje da li je među političarima u Srbiji odlazak u Vašington postao nepopularan, kaže da to nije slučaj.

To je pogrešna percepcija, na primer, ministri Dačić i Popović su u poslednjem trenutku odlučili da ne idu zbog obaveza u vladi.

Naime, organizacioni odbor koji čine kongresmeni i senatori pažljivo biraju i odlučuju kome će poslati pozive. Sam poziv potpise po 10-ak članova kongresa i senata.

Vladimir Marinković sa kongresmenom Robertom Aderholtom iz Alabame
Vladimir Marinković sa kongresmenom Robertom Aderholtom iz Alabame foto: Privatna arhiva

- Sama činjenica da za 70 godina koliko se održava ovaj događaj ni jedan predsednik SAD nije propustio da dođe i obrati se prisutnima dovoljno govori o značaju događaja kako za ljude u SAD, ali i goste koji dolaze iz celog sveta. Što se tiče ljudi koji će biti prisutni mogu da kažem da će doći potpredsednik SAD, Mike Pence, skoro svi članovi kabineta predsednika Trampa, njegova porodica, savetnik za nacionalnu bezbednost O Bryan, 30-ak senatora, preko 150 kongresmena ali i premijeri, šefovi država, parlamentarci i predstavnici kompanija iz celog sveta, kao i verski lideri, objašnjava Marinković.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.