DAO BIH OSTAVKU DA JE KOSOVO PRIMLJENO U INTERPOL! Autorski tekst Ivice Dačića za Espreso.co.rs
Ivica Dačić, Foto: Espreso.co.rs

EKSKLUZIVNO

DAO BIH OSTAVKU DA JE KOSOVO PRIMLJENO U INTERPOL! Autorski tekst Ivice Dačića za Espreso.co.rs

Šef srpske diplomatije za naš portal izneo je svoje viđenje bitke za Kosovo

Objavljeno:

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, u svom autorskom tekstu ekskluzivno za portal Espreso.co.rs, pod nazivom: "Poruke iz Interpola", otkriva detalje sa sednice Interpola, kao i kako se odvija bitka za Kosovo.

"Poruke iz Interpola"

Možda je nekima zvučalo neozbiljno, kada sam u septembru obećao da ću podneti ostavku, ako Priština bude primljena u INTERPOL, ali ja sam tada bio vrlo ozbiljan. I ove godine, kao i četiri puta od 2010. Izuzetno ozbiljno i sistematski nastojali smo da sprečimo ulazak takozvanog Kosova u međunarodnu policijsku organizaciju. Samo zbog našeg upornog i argumentovanog diplomatskog rada, većina članica INTERPOL-a čvrsto stoji na stanovištu da bi taj prijem bila velika greška.

Kako iz formalnih razloga, jer Priština nije ni član, niti posmatrač u Ujedinjenim nacijama, tako i zbog praktičnih pitanja na terenu, na primer otvaranja međunarodnih poternica, ili pristupa međunarodnim policijskim bazama podataka. Sastanak u Čileu jasno je potvrdio ono što mi znamo već godinama – takozvano Kosovo niti može, niti bi trebalo da bude u INTERPOL-u.

foto: Espreso.co.rs

Prištinske vlasti bi, bez ikakve sumnje, već prvog dana članstva u ovoj organizaciji zloupotrebile to članstvo i krenulo u progon kosovski Srba, optužujući ih za kriminal ili ratne zločine, ili šta bi im već palo na pamet. To je jedino što bi ih zanimalo. Drugo, uvid u međunarodne pollicijske baze podataka bi u rukama čelnika iz Prištine služile ne bi služile za borbu protiv kriminala, već bi pružale logistiku kriminalnim krugovima na Kosovu i Metohiji. Svet ne želi takvog člana INTERPOL-a, jer poštuje svoje procedure i ne želi kompromitaciju međunarodnog policijskog rada. Pošto sam ja bio krajnje ozbiljan kada sam najavio ostavku, ukoliko ne ostvarimo cilj, bilo bi fer i pošteno da odu sa scene svi oni u Prištini koji su još jednom obećavali ulazak u INTERPOL, kao i oni prijatelji Kosova, koji su im u tome zdušno pomagali, ne štedeći ogromne diplomatske resurse svojih uticajnih država.

Iskustva sa pet dosadašnjih generalnih skupština INTERPOL-a na kojima je tema bila i kandidatura Prištine, važna su pouka i za nas u Srbiji, kako treba da radimo i da se postavimo i u drugim važnim pitanjima, koja rešavamo na svetskoj sceni. Srbija ima mnogo prijatelja u svetu, ali to prijateljstvo nije samo po sebi dovoljno da se izborimo za naše državne i nacionalne interese. Potreban je neprekidan, sistematičan i pametan rad, kojim što bolje i što otvorenije moramo da predstavimo našu poziciju i naše interese.

foto: Espreso.co.rs

Uvažiće nas jedino ako govorimo jezikom međunarodnog prava i legitimnih nacionalnih interesa. Ne očekujemo od bilo koga da nas prihvati i podrži “na lepe oči” i zato što smo ubeđeni da smo u pravu. Upravo zbog ovakve politike, koju u u ime Srbije zastupaju predsednik Vučić, Vlada Srbije i ministarstvo koje ja vodim, Srbija je već godinama veoma respektabilan igrač na međunarodnoj sceni. Ne postoji nijedno pitanje koje se tiče Srbije, a da u njegovom rešavanju danas ne učestvuje Srbija. To nije bio slučaj tokom prethodnih decenija, ali danas je to neoboriva činjenica. I od toga ne možemo tražiti više, niti tražimo. Dovoljno je da nas uvažavaju kao ozbiljnu, demokratsku i odgovornu državu, kao otvorene i pragmatične ljude, kojima je stalo da problemi budu rešavani, a ne produbljivani, a za ostalo ćemo se mi sami pobrinuti.

Ovakva pozicija Srbije neizmerno je važna u momentu kada oko pitanja Kosova i Metohije postoji veliki međunarodni angažman da bude rešeno kompromisom i na dugi rok. Mi jednostavno moramo da iskoristimo tu priliku i te okolnosti, da sačuvamo naše temeljne nacionalne i državne interese, a da uz to otvorimo perspektivu za nove odnose mira i stabilnosti na Balkanu. Ovo je veliki ispit za našu generaciju i mi ga prihvatamo oberučke, svesni da smo dorasli tom zadatku i da imamo u svojim rukama i argumente i političku mudrost da do rešenja dođemo. U mnogim stvarima, međutim, međunarodne okolnosti nam ne idu na ruku. Poslednja odluka članica EU da ne otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom porazna je za evropske aspiracije našeg regiona.

Mi smo, zato, potpuno svesni da se ne smemo previše pouzdati u obećanja koja dolaze iz sveta, a kamoli da im se prepustimo bez ikakve rezerve. Srbija ima jasan cilj i stabilan i uvažen tim koji je predstavlja na međunarodnoj sceni i to je naš najjači adut i kada je reč o rešavanju pitanja Kosova i Metohije. Za razliku od mnogih prethodnih istorijskih situacija, kada smo se ili potpuno prepustili volji i planovima svetskih igrača, ili smo, nasuprot, tvrdoglavo odbijali sve što nam se nudi, Srbija sada krajnje racionalno, otvoreno i odgovorno nastupa na svakom međunarodnom sastanku na kojem se o nama raspravlja i odlučuje. Kao i u slučaju INTERPOL-a, Srbiju odlično razumeju i uvažavaju i u svim drugim važnim međunarodnim forumima. Sve što u bližoj ili daljoj budućnosti budemo uradili za našu zemlju na međunarodnom planu, biće u najvećoj meri samo naša zasluga ili naša odgovornost. Za zemlju koja drži do sebe i do svojih interesa, to je više nego dovoljno.

foto: Espreso.co.rs

Kosovo na sednici Interpola u oktobru sigurno neće biti primljeno u tu međunarodnu organizaciju, tvrdi šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Dodaje da će ukoliko se to ipak desi – podneti ostavku. Uz podsećanje da je već 15 zemalja povuklo priznanje samoproglašene kosovske nezavisnosti, Ivica Dačić tvrdi da će uskoro biti još novih nota za povlačenje priznanja i da će sa 116 broj zemalja koje su priznale Kosovo biti manji od 96.

"To nije moja individualna lična akcija, to sam se dogovorio s predsednikom države Aleksandrom Vučićem, a iza toga stoji Vlada Srbije. To je od velikog značaja za pozicioniranje naše države jer ne bi toliko insistirali da se prestane s akcijom povlačenje priznanja da je to nešto što nema efekta", rekao je Dačić.

Ono što na kraju želim da naglasim da je svo vreme borbe u INTEPORLU bila izuzetna saradnja sa MUP Srbije i to je primer kako treba raditi i u monogim drugim situacijama.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.