KAD MOŽE ALBANSKA ZASTAVA MOŽE I ZASTAVA RS! Dačić spremio iznenađenje za Engleze
Ivica Dačić, Foto: Espreso

čista provokacija

KAD MOŽE ALBANSKA ZASTAVA MOŽE I ZASTAVA RS! Dačić spremio iznenađenje za Engleze

Britanski ambasador Nikolas Abot fotografisao se u Prištini sa Aljbinom Kurtijem u njegovim stranačkim prostorijama, ispred albanske zastave, i tako je de fakto podržao 'veliku Albaniju'

Objavljeno:

Ambasador Nikolas Abot slikao se sa Aljbinom Kurtijem ispred albanske zastave i tako podržao 'veliku Albaniju'. Razmišljam da sledeći put kada dođe kod nas mi stavimo zastavu Republike Srpske.

Britanski ambasador Nikolas Abot fotografisao se u Prištini sa Aljbinom Kurtijem u njegovim stranačkim prostorijama, ispred albanske zastave, i tako je de fakto podržao 'veliku Albaniju'. Kada dođe u Beograd ja ću ga možda sačekati sa zastavom Republike Srpske, pa baš da vidim šta će tada da kaže i uradi, kako prenosi Informer.

Ovo kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji upozorava da britanskom zvaničniku očigledno ne smeta velikoalbanska politika koju zagovara Kurti, glavni kandidat za 'kosovskog premijera'. Dačić ipak ističe da je mnogo značajnije to što su američki i nemački ambasadori Filip Kosnet i Kristijan Helt odbili da se sa Kurtijem fotografišu ispred albanske zastave.

Dvostruki aršini

Dačić ističe da se Priština već godinama služi lažima, a da je istina samo jedna - oni hoće 'veliku Albaniju'. Najkonkretniji dokaz za to upravo je albanska zastava koja stoji okačena u Kurtijevoj kancelariji.

- Sedeti ispred albanske zastave zajedno sa Kurtijem, koji pretenduje da bude 'kosovski premijer', klasičan je akt podržavanja zločinačkog projekta 'velike Albanije'. Razmišljam sledeći put kada dođe ambasador Velike Britanije da stavimo zastavu Republike Srpske - kaže Dačić i naglašava da ipak nije sve tako strašno.

- Za nas kao državu je važnije to što američki i nemački ambasadori nisu želeli da se fotografišu ispred zastave Albanije u Kurtijevom kabinetu. Značajno je to što se SAD i Nemačka, koje trenutno jesu najveće sile zapadnog sveta, protive velikoalbanskim zločinačkim idejama - naglašava Dačić. Šef diplomatije dodaje i da je krajnje licemeran odgovor britanske ambasade u Prištini u kome se kaže da oni 'ne biraju kako sagovornik u partijskom svojstvu uređuje svoje prostorije'.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da fotografisanje ambasadora Velike Britanije sa Kurtijem ispred zastave Albanije i njihov stav o tome predstavlja strašan skandal.

- Zamislite da je Milorad Dodik okačio srpsku ili zastavu Donbasa, da li bi se tada britanski ambasador slikao s njim? Ali hvala im na poruci, sve sam razumeo - ističe Vučić.

- Ambasador ne treba da uređuje partijske prostorije, ali može da odbije da tu sedi, kao što su to uradili neki drugi ambasadori. Ponoviću, svako ko sedi sa budućim 'premijerom Kosova' uz albansku zastavu time podržava njegovu više puta javno demonstriranu težnju za stvaranjem 'velike Albanije' - podvlači Dačić.

Komentarišući ove navode, Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je Dačić u svom stilu ukazao na nediplomatski gest britanskog zvaničnika.

- Dačić je nemušto obrazloženje ambasade u Prištini doveo do apsurda. Naravno, reakcija Londona bi u slučaju da ministar Dačić zaista u svom kabinetu razvije zastavu RS bila posve drugačija u odnosu na situaciju u Prištini. To je, naravno, još jedan dokaz dvostrukog standarda dela međunarodne zajednice kada je Balkan u pitanju - objašnjava Rajić.

Čista provokacija

Politički analitičar Mišel Zubenica kaže da ne bi trebalo da se na provokaciju odgovara provokacijom.

- Srbija poštuje sve države u regionu i teritorijalni integritet svojih suseda. Ali naravno da naša država traži da se poštuje i njen teritorijalni integritet - zaključuje Zubenica.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.