LAZANSKI O KUPOVINI MOĆNOG UBICE: Zbog ovog poteza sa Francuskom SRBIJA JE SVE JAČA
Miroslav Lazanski u emisiji Novo Jutro, Foto: RTV Pink printscreen

saradnja francuske i srbije

LAZANSKI O KUPOVINI MOĆNOG UBICE: Zbog ovog poteza sa Francuskom SRBIJA JE SVE JAČA

Miroslav Lazanski, komentator Politike, rekao je da kupovina francuskog, vojnog naoružanja je od velikog značaja za Srbiju

Objavljeno:

Prvog dana posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, dve države razmenile su dokumenata, potpisana su 22 sporazuma iz različitih oblasti među kojima se pet odnosi na naoružanje i vojnu opremu.

Najznačajniji su ugovor sa kompanijom MBDA o isporuci lakih prenosivih raketnih sistema (LPRS) PVO Mistral kao i Tehnički sporazum Ministarstva odbrane za ugovor sa MBDA.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon susreta sa Makronom izjavio da je kupljeno 18 sistema Mistral sa 50 raketa, ali je takođe dodao da je Srbija zainteresovana i za još neke kupovine.

Miroslav Lazanski, komentator Politike, rekao je za Novo jutro da kupovina francuskog, vojnog naoružanja je od velikog značaja za Srbiju.

- Francuska vojna tehnologija je znatno skuplja, čak i u poređenju sa američkom i ruskom. Kada poredite njihove avione sa ostalima, videćete da su vrlo skupi – rekao je Lazanski.

Kako je istakao, Francuzi su nuklearna svetska sila, ne treba olako shvatiti njihovu saradnju sa Srbijom.

- Oni su unutar NATO-a po brojnosti vojnih snaga drugi, odmah posle Truske, a po tehničkoj opremljenosti su prvi. Njihova nuklerna komponenta je uvek bila pod nacionalnom komandom. Oni su stub NATO-a – naglasio je Lazanski.

Spekulaicje da će zbog naoružanja koje je Srbija kupila i same posete Makrona, u Prištini takođe da se pazabave nabavkom naoružanja, Lazanski komentariše da je sve moguće nabaviti na „crnom tržištu“, i isiče ne da veruje da bi u ovom trenutku neka svetska sila ponudila oružje za kupovinu Kosovu. Lazanski takođe dodaje da uvek postoji način da se do naoružanja dođe.

- Na crnom tržištu na Bliskom Istoku možete da kupite američke rakete. Postoje tržišta koja nisu u vlasništvu ni jedne zemlje i moguće je nabaviti oružje – objašnajva Lazanski.

Kako kaže, od velikog značaja je to što Srbija od Francuske kupuje naoružanje. Pored toga što je reč o kvalitenom naoružanju, sama kupovina ima i značajnu poruku.

- NATO je nas prećutno stavio pod određenu vrstu sankcija za isporuku fine, sofisticirane vojne tehnologije. Ovim potezom vi pokazujete da potencirate politiku vojne neutralnosti. Mi sada ne kupujemo samo od Rusa naoružanje, tu su sada i Francuzi – ističe Lazanski.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Pink.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.