VUČIĆ JE OD MAKRONA KUPIO OVE MOĆNE UBICE: Vojska Srbije dobija naoružanje zbog koga nije svejedno nikom na Balkanu
Francuski vojnici sa raketama Mistral, Foto: Prentscren

SVE O MISTRALU

VUČIĆ JE OD MAKRONA KUPIO OVE MOĆNE UBICE: Vojska Srbije dobija naoružanje zbog koga nije svejedno nikom na Balkanu

Ozbiljno pojačanje dobija srpska vojska

Objavljeno:

Vojska Srbije postaće jača za 18 sistema Mistral sa po 50 raketa, a tu vest objavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Palati Srbija.

Nabavka Mistrala je prva kupovina bilo kakvog raketnog sistema PVO u poslednjih 25 godina.

Vojska još od 1994. godine, kada su isporučene prve količine ruskih lakih prenosivih raketnih sistema 9K310 Igla-1 (NATO oznaka SA-16 Gimlet) nije dobila novi tip PVO sistema.

Artiljerijsko-raketni sistem PASARS će sasvim sigurno ući u sastav trupne odnosno PVO Kopnene Vojske u kojoj bi trebalo da zameni lake mobilne raketne sisteme PVO 9K31M Strela-1M (NATO Oznaka SA-9 Gaskin) koji se nalazi u naoružanju još od 1975. godine.

Prvog dana posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, dve države razmenile su pet dokumenata, potpisana su 22 sporazuma iz različitih oblasti među kojima se pet odnosi na naoružanje i vojnu opremu.

Najznačajniji su ugovor sa kompanijom MBDA o isporuci lakih prenosivih raketnih sistema (LPRS) PVO Mistral kao i Tehnički sporazum Ministarstva odbrane za ugovor sa MBDA.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da su ministar odbrane Aleksandar Vulin i predstavnik kompnaije MBVDA razmenili Okvirni sporazum i prateće narudžbenice za nabavku PVO sistema Mistral 3 i njegovu zajedničku integraciju na domaći sistem PASARS. Potpisan je i Tehnički sporazum između Ministarstva odbrane Srbije i Ministarstva odbrane Francuske u vezi sa nabavkom PVO sistema malog dometa od kompanije MBDA.

foto: Tanjug / Predsedništvo Srbije

- Sistem „mistral“ kratkog dometa (šest kilometara u visinu i sedam do osam kilometara domet) i njihova namena jeste pre svega za obaranje borbenih bespilotnih letelica, a njime se mogu obarati i helikopteri. Mogu da posluže i protiv aviona u niskom letu. Sam sistem „mistral“ će biti integrisan u naš sistem PASARS, a može se instalirati i na različite sisteme od brodova do helikoptera, a može ga i lansirati i vojnik uz pomoć operatora - kaže vojni analitičar Vlade Radulović i dodaje da u više od 90 odsto slučajeva, „mistral“ uvek pogodi metu.

"Mistral" je projektil zemlja-vazduh sa infracrvenim navođenjem koji je proizveden u kompaniji "MBDA missile systems" u koju su uključene Francuska, Nemačka, Italija i Velika Britanija.

"Mistral" se temelji na francuskom projektilu SATCP (Sol-Air À Très Courte Portée) čiji je razvoj započeo 1974. godine, a u proizvodnju ulazi 1988. godine.

Ime je dobio ime po istoimenom severozapadnom vetru u Provansi u Francuskoj.

Koristi ga 37 odbrambenih snaga u 27 zemalja širom sveta.

Reč je o prilagodljivom sistemu. Njegov osnovni način korišćenja je preko ramena vojnika.

Međutim, postoje i prenosni delovi putem kojih "mistral" može da se montira na oklopna vozila, brodove i helikoptere. Na taj način svoju primenu je našao u helikopterima "gazela" i "jurokopter tajger".

Mistral je prilagođen i ispaljivanju s brodova i dizajniran s dve raketne jedinice. Takav sistem nazvan je "Sinbad".

Pre PASARS-a, rakete "mistral" montirane su na modularni sistem PVO "tales".

Na službenim ispitivanjima "mistral" je u više od 90 odsto slučajeva sa preciznošću pogađao metu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.