HAG JE ODGOVORAN ZA MILOŠEVIĆEVU SMRT: Tadić je ovo rekao 2006. godine kad je SLOBA UMRO OD INFARKTA
Tadić je ovo rekao 2006. godine kad je SLOBA UMRO OD INFARKTA, Foto: Dragana Udovičić, Profimedia

13 godina kasnije

HAG JE ODGOVORAN ZA MILOŠEVIĆEVU SMRT: Tadić je ovo rekao 2006. godine kad je SLOBA UMRO OD INFARKTA

U izveštaju obdukcije koji je potvrdio i Nacionalni savet za saradnju s Haškim tribunalom navodi se da je on umro od infarkta

Objavljeno:

Predsednik Srbije Boris Tadić još 2006. godine ocenio je da je Haški tribunal odgovoran za smrt Slobodana Miloševića, ali je istakao da to neće ugroziti buduću saradnju Srbije s tim sudom. "Milošević je bez sumnje zahtevao viši nivo lečenja", rekao je Tadić u intervjuu agenciji AP.

"To pravo trebalo je da bude garantovano svim optuženima za ratne zločine." Milošević je umro od infarkta, u pritvoru Haškog tribunala, navodi se u izveštaju obdukcije koji je potvrdio i Nacionalni savet za saradnju s Haškim tribunalom. Milošević je nedavno tražio da privremeno bude oslobodjen kako bi u Moskvi mogao da se leči od višegodišnjih srčanih tegoba i visokog krvnog pritiska. Sudije Tribunala mu to nisu odobrile, strahujući da se ne bi vratio na sudjenje. "Nažalost, danas dobijamo poruku od Tribunala da taj sud nije odgovoran", kazao je Tadić. "Mislim da su odgovorni za to što se dogodilo."

Predsednik Srbije je još rekao da uprkos činjenici da Tribunal "nema kredibilitet" u srpskom narodu, Srbija će i dalje suditi i izručivati lica koja su osumnjičena za ratne zločine, a medju njima je i najtraženiji haški begunac Ratko Mladić. Miloševićeva smrt "neće ugroziti našu saradnju s Tribunalom", istakao je Boris Tadić. On je ponovio da neće potpisati pomilovanje koje bi poništilo medjunarodnu poternicu za Mirjanom Marković, udovicom Slobodana Miloševića, ukoliko bi ona došla na sahranu u Beograd, a ideju o sahrani uz državne počasti, Tadić je ocenio kao "veoma neumesnu". Tadić je tada izrazio uverenje da Miloševićeva smrt neće pomoći njegovim saveznicima ultranacionalistima da se ponovo domognu vlasti u Srbiji. "Danas u Srbiji postoji borba (za vlast) koju preduzimaju oni što su vladali zajedno sa Miloševićem", dodao je Tadić. "Ipak, sasvim sam siguran da neće biti povratka na staru političku scenu u Srbiji". Predsednik Srbije je istakao da "čak ni Miloševićeva smrt neće promeniti put Srbije ka demokratiji".

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.