PATRIJARH PAVLE NIJE HTEO ĐINĐIĆU NA SAHRANU, ali je 12. marta bio u kući UBIJENOG PREMIJERA!
Patrijarh Pavle je održao opelo, ali na sahranu nije išao, Foto: Profimedia

ON MU JE DRŽAO OPELO

PATRIJARH PAVLE NIJE HTEO ĐINĐIĆU NA SAHRANU, ali je 12. marta bio u kući UBIJENOG PREMIJERA!

Na današnji dan pre 16 godina ubijen je premijer Zoran Đinđić

Objavljeno:

Od ubistva prvog demokratski izabranog gradonačelnika Beograda, premijera Srbije i lidera Demokratske stranke Zorana Đinđića prošlo je 16 godina.

Ubijen je 12. marta 2003. godine na ulazu u zgradu Vlade Srbije. Pre toga više puta je na njega pokušan atentat, a naročito je u sećanju onaj pokušaj ubistva premijera kod tadašnje hale "Limes", kada je pripadnik zemunskog klana Dejan Milenković Bagzi kamionom poprečio put koloni vozila u kojoj se nalazio Zoran Đinđić.

Patrijarh srpski Pavle i članovi Svetog arhijerejskog sinoda posetili su 12. marta uveče porodicu preminulog premijera Srbije dr Zorana Đinđića i izjavili saučešće.

Opelo Zoranu Đinđiću u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru služio je patrijarh Pavle u prisustvu članova Svetog arhijerejskog sinoda i više arhijereja i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. Mitropolit Amfilohije je tom prilikom održao govor.

Mitropolit Amfilohije rekao je da 2003. godine njegova svetost patrijarh SPC Pavle nije hteo da prisustvuje sahrani premijera Srbije Zorana Đinđića, ubijenog u atentatu.

"Među nama rečeno, patrijarh Pavle nije hteo da prisustvuje sahrani Đinđića", rekao je tom prilikom Amflohije u intervjuu podgoričkoj televiziji Atlas. Mitropolit je kazao da mu je episkop Atanasije Jevtić posle sahrane Đinđića prigovorio zbog pohvalnog govora na Đinđićevoj sahrani.

Četiri dana posle sahrane, vlada Republike Srbije je ocenila da je govor mitropolita Amfilohija na opelu premijeru Zoranu Đinđiću "više ličio na iznošenje političkih stavova" i da je "uvredio (Đinđićevu) porodicu i prijatelje". Povodom saopštenja izdatog dan pre toga iz kancelarije Srpske pravoslavne crkve koje se odnosilo na protokol sahrane predsednika vlade, vladina pres-služba u saopštenju je navodila da je sahranu organizovala vlada, uvažavajući želju porodice, a da je prihvaćen predlog Srpske pravoslavne crkve da se opelo održi u hramu Svetog Save.

Prema navodima vlade, predstavnici SPC bili su obavešteni da su jedini govori predviđeni na grobnom mestu u Aleji velikana na Novom groblju. "Utoliko je govor tokom opela od miropolita Amfilohija bio iznenađenje, kako za predstavnike vlade Srbije, tako i za članove porodice."

Informativna služba SPC je na to odgovorila saopštenjem "povodom zlonamernih napisa u dnevnoj štampi vezanih za opelo u hramu Svetog Save pokojnom predsedniku vlade Srbije Zoranu Đinđiću", i navela da "niti je bilo, niti je moglo biti bilo kakve zabrane držanja besede, bilo od državnog protokola bilo od porodice pokojnog predsednika". "Beseda je sastavni deo opela nad upokojenim hrišćanima", navodilo se u saopštenju SPC. "Sve što je rečeno, rečeno je iz dubokog poštovanja prema pokojnom premijeru... Premijer je sahranjen kao hrišćanin, a beseda bogoslužitenja je sastavni deo opela. Nikada i nigde nije bilo reči o tome da su govori predviđeni samo na grobnome mestu. I niko u Crkvi o tome nije obavešten, a vlada je tada tvrdila da jeste." "Iznenađenje crkvenih ljudi", naglašavali su iz SPC, uvećava se činjenicom da "u današnjoj vladi ima ljudi koji dobro znaju i šta je opelo i šta je pravoslavno bogosluženje uopšte".

Prenoseći govor mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u hramu Svetog Save na ispraćaju srpskog premijera Frans-pres je javio da su njegove reči bile apel Srpske pravoslavne crkve za mir u svetu i protiv rata u Iraku. I američki Asošijeted-pres je preneo govor mitropolita Amfilohija, a citat se završava mitropolitovim rečenicama da je Zorana Đinđića ubila "bratska mržnja - kratkovida i slepa, koja previđa večnu istinu: ko se mača lati od mača će i poginuti".

Mitropolit Amfilohije je objasnio da su pogrešno protumačene njegove reči na Đinđićevoj sahrani: "Ko potegne mač, od mača će stradati". To se, kako tvrdi Amfilohije, odnosilo na Đinđićeve ubice, a ne na Đinđića.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.