STRELJALI SU PREMIJERA ISPRED VLADE! Dan kada je PUCANO na Đinđića i u Srbiju. Da li je UBIJEN i ZBOG KOSOVA?
Atentat na Zorana Đinđića, Foto: Profimedija

16 TUŽNIH GODINA

STRELJALI SU PREMIJERA ISPRED VLADE! Dan kada je PUCANO na Đinđića i u Srbiju. Da li je UBIJEN i ZBOG KOSOVA?

Na današnji dan ubijen je najveći vizionar u Srbiji - Zoran Đinđić

Objavljeno: 12.03.2019. 06:59h
  • 236

Na današnji dan pre 16 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić, a taj datum biće obeležen šetnjama, polaganjem venaca i cveća na njegov grob i na mestu pogibije – u dvorištu vlade.

Predstavnici DS-a će u prepodnevnim časovima položiti vence na Đinđićev grob u Aleji zaslužnih građana, a od 18 časova će zajedno sa organizatorima protesta „Jedan od pet miliona“ organizovati memorijalnu protestnu šetnju „Ako danas ne uspemo, jedini razlog smo mi sami“ – od Filozofskog fakulteta do zgrade Vlade.

U pozivu na tu šetnju navedeno je da će građani imati priliku da odaju poštu „velikom vizionaru, čije je ubistvo trenutna vlast slavila“.

Polaganjem venca i cveća u dvorištu Vlade poštu ubijenom premijeru odaće i aktuelna predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i članovi njene vlade.

Liberalno-demokratska partija organizovaće tradicionalnu „Šetnju za Zorana“, od sedišta LDP-a do dvorišta Vlade.

U Dvorani Kulturnog centra Beograda biće održana promocija izdanja „Besede u Zoranovu čast 2006-2018“, kao i proglašenje pobednika prvog takmičenja „Zoran Đinđić hakaton“.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Đinđićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Đinđić je bio i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS-a.

Bio je i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine.

Zoran Đinđić je stradao zbog zalaganja da se pitanje Kosova i Republike Srpske rešava istovremeno, po istim principima, tvrdi advokat Božo Prelević u razgovoru za Kurir.

Prelević kaže da nikada nijedan premijer ne gine zato što je sukobljen s kriminalnom grupom i da duboko veruje da je Đinđić platio glavom ideju da se Kosovo i RS reše po istom principu.

Sačuvaj bože

- On je stradao kao mnogo veći patriota nego ovi kojima su poplavele grudi od busanja - kaže Prelević i dodaje:

- Zoran je ubijen zbog zalaganja da se Kosovo i RS rešavaju istovremeno, po istim principima. To je značilo suprotno od ovoga kako se sad rešava i kako se rešavalo posle njegove smrti. To je značilo da se rešava suprotno idejama ključnih aktera na ovim prostorima.

Na pitanje da li je ta njegova zamisao uključivala podelu Kosovu, a da se RS pripoji Srbiji ili nešto drugo, on kaže:

- U Bosni i na Kosovu se primenjuju, na 200 kilometara vazdušne linije, potpuno dva različita principa. Kosovo je trebalo odvojiti zato što su Srbi tlačili Albance, al‘ kad Albanci tlače Srbe, onda sever Kosova ne treba odvojiti. To je princip sačuvaj bože, to je princip - nemamo princip. Ako Srbi i Albanci ne mogu da žive zajedno zato što je među njima bio rat, onda je zanimljivo zašto u Bosni moraju da žive zajedno zato što je tamo bio rat. Zoranova ideja je bila, po mom dubokom uverenju, da se primeni isti princip i na jedno i na drugo.

Evo šta je govorio:

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media