PRVI METAK GA JE POGODIO, DRUGI SAM ISPALIO DA POTVRDIM: Odavde je Zvezdan Jovanović LIKVIDIRAO ĐINĐIĆA! (FOTO)
Ovo je prozor s kog je Zvezdan Jovanović LIKVIDIRAO ĐINĐIĆA!, Foto: Stefan Kojić, printscreen, Profimedia, printscreen google street view, ilustracija

GODIŠNJICA ATENTATA

PRVI METAK GA JE POGODIO, DRUGI SAM ISPALIO DA POTVRDIM: Odavde je Zvezdan Jovanović LIKVIDIRAO ĐINĐIĆA! (FOTO)

Zvezdan Jovanović inače je pred sudom ispričao kako je on bio egzekutor

Objavljeno:

Premijer Zorana Đinđića ubijen je na današnji dan 2003. godine.

On je likvidiran na ulaznim vratima Vlade Srbije, a na njega je pucano sa prozora zgrade koja se nalazi na adresi Admirala Geprata broj 14.

Za atentat su osuđeni Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović (kao neposredni izvršilac) i još desetorica saučesnika, dvojica vođa "zemunskog klana" (Dušan Spasojević i Mile Luković Kum) ubijeni su u policijskoj akciji, međutim, malo ko veruje da su se svi krivci našli iza brave i da je rasvetljena prava pozadina atentata.

foto: Profimedia

Zvezdan Jovanović inače je pred sudom ispričao kako je on bio egzekutor, šta se tačno dogodilo tog dana, i kako je tačno ubio premijera.

- U zgradu odakle je pucano ušli smo ja, Aleksandar Simović i Ninoslav Konstantinović, koji je nosio kablove i farbu. Jurišić je čuvao parking-mesto ispred zgrade, i kada bismo mi dolazili, on se sklanjao. Dolazili smo „pasatom“ koji je vozio Vlada Budala... Tog dana u sobi smo sedeli i čekali. Pušio sam cigarete „davidov“ i pikavac ugasio u jednu kutiju u džepu. Moguće je da mi je neki pikavac ispao sa strane. Telefon je bio kod Ace i javili su da Đinđić dolazi. Preko prozora smo stavili jedno šareno ćebe. Sedeo sam na stolici, cev je virila kroz prozor i nisu me mogli videti. Iz automobila je prvo izašao momak iz obezbeđenja i izneo štake. Đinđić je izašao, bio je čudno okrenut, nekako sa strane - rekao je Jovanović i dodao:

- Prvi metak ga je pogodio, a drugi sam ispalio da potvrdim pogodak. Nisam hteo da pogodim tog momka iz obezbeđenja. Nisam imao vremena da Đinđića gađam u glavu. Bio je zaklonjen. Nisam video gde su odletele čaure, a tražio sam da ova dvojica zapale kancelariju. Pušku sam predao Aci. Nosio sam pištolj, utrčali smo u automobil i otišli na predviđeno mesto, u neki stan iznad Autokomande... Osećao sam da će sve biti otkriveno. Čim su me pozvali na razgovor u policiju, sve mi je bilo jasno. Ubistvo bi bilo nerasvetljeno da sam ja organizovao ekipu, a ne ovako kako je urađeno, sa ološima i kriminalcima. Znao sam čim me je Legija uvukao s onim kretenima - rekao je Jovanović, a preneli su mediji.

Mi smo pokušali da uđemo u zgradu s koje je Jovanović ubio Đinđića, ali to nismo uspeli.

Ipak, jasno se vidi s kog je prozora on ubijen.

1 / 3 Foto: Stefan Kojić

On gleda tačno na ulaz u Vladu, zbog čega je Zvezdan imao dobru preglednost.

1 / 3 Foto: Stefan Kojić

Podsetimo, na današnji dan, pre tačno 15 godina, ubijen je Zoran Đinđić, premijer Srbije, kojeg su svi smatrali predvodnikom jedne nove, proevropske, slobodne Srbije.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.