HRVATI SU NAPRAVLJENI OD SRPSKOG REBRA: Beogradski profesor OBJASNIO USRED ZAGREBA
Slažem se s onima koji kažu da se ratovi iz devedesetih u Jugoslaviji još nisu završili, Foto: Printscreen

čudo neviđeno

HRVATI SU NAPRAVLJENI OD SRPSKOG REBRA: Beogradski profesor OBJASNIO USRED ZAGREBA

Ne zalažem se za povratak bratstva i jedinstva, koje ostavljam Milanu Bandiću i njegovom drugu Draganu Markoviću Palmi

Objavljeno: 10:26h

Antropolog i etnolog dr. sc. Ivan Čolović, beogradski izdavač i nekadašnji naučni savetnik Etnografskog instituta SANU, govorio je u Zagrebu na tribini Anatomija hrvatsko-srpske mržnje u organizaciji Centra za unapređenje tolerancije i očuvanje sećanja na holokaust.

- Slažem se s onima koji kažu da se ratovi iz devedesetih u Jugoslaviji još nisu završili, tačnije, da nas naši političari još uvek drže u tim mentalnim ratovima. Radi se međusobnoj netrpeljivosti i animozitetu koji su karakteristični za narode koji imaju minorne razlike. Nasilje praćeno mržnjom u Jugoslaviji se javilo kad su se istaknule te nevelike razlike među našim narodima - objasnio je on okupljenim novinarima i poseticoma, pa nastavio:

- Srbi tako tvrde da su Hrvati pokatoličeni Srbi i naglašavaju da su "Hrvati napravljeni od srpskog rebra". Animozitet prema Hrvatima se vidi i u srpskim medijima. Skoro svakodnevno se govori o srpskim žrtvama u Oluji. To, naravno, moramo znati, ali bi o tome trebali govoriti ljudi koji kritički govore i o zločinu nad Vukovarom - ispričao je etnolog.

Čolović je potom otkrio svoje rešenje za prevazilaženje mržnje među narodima:

- Izlaz iz kruga mržnje može prestati samo ako zajedničkom voljom ostvarimo uslove za dolazak političara koji nas neće hraniti mržnjom. Ne zalažem se za povratak bratstva i jedinstva, koje ostavljam Milanu Bandiću i njegovom drugu Draganu Markoviću Palmi. Voleo bih da se mrzimo kao ljudi, a ne kao Hrvati i Srbi - poručio je Čolović.

BONUS VIDEO:

DRAMA U KRAGUJEVCU: Veliki požar izbio na privatnoj kući u naselju Erdoglija! Gusti crni dim kulja sa krova! 1 (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Express)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.