POŠALJITE BRODOVE! Porošenko traži da mu NATO pomogne da zaustavi Putina
Petro Porošenko, Foto: EPA/MYKOLA LAZARENKO

situacija je napeta

POŠALJITE BRODOVE! Porošenko traži da mu NATO pomogne da zaustavi Putina

Prema njegovim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin želi da okupira Azovsko more

Objavljeno:

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pozvao je zemlje članice NATO, posebno Nemačku, da rasporede brodove u Azovsko more i podrže Ukrajinu u krizi sa Rusijom.

- Nemačka je jedan od naših najbližih saveznika i nadamo se da su zemlje NATO spremne da pošalju brodove u Azovsko more i pomognu Ukrajini, a time i osiguraju bezbednost - rekao je Porošenko za nemački dnevnik Bild.

Prema njegovim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin želi da okupira Azovsko more a jedini jezik koji ruski lider razume je "jedinstvo zapadnog sveta".

- Ne možemo da prihvatimo ovu agresivnu politiku Rusije, Prvo je bio Krim, zatim istok Ukrajine, on (Vladimir Putin) sada želi Azovsko more - naveo je Porošenko.

Putin je juče optužio Porošenka da je, u želji da osvoji drugi predsednički mandat, izazvao sukob mornarica dve zemlje u Crnom moru.

Putin je rekao da su incident izazvali ukrajinski brodovi koji su odbili komunikaciju s ruskom obalskom stražom. Ruski lider je rekao i da su ukrajinski brodovi ušli u ruske teritorijalne vode, dok ukrajinska strana tvrdi da su brodovi bili u međunarodnim vodama.

Porošenko je za Bild rekao i da Nemačka treba da se zapita šta će Putin učiniti sledeće ako ne bude zaustavljen.

Uoči današnje posete Berlinu premijera Ukrajine Volodimira Grojsmana, Porošenko je apelovao na nemačku kancelarku Angelu Merkel da, zajedno sa saveznicima, podrži snažno Ukrajinu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.