SINIŠA MALI: Penzije nikad veće, sledi i povećanje plata
Foto: Promo

DOBRE VESTI

SINIŠA MALI: Penzije nikad veće, sledi i povećanje plata

Ministar je iskoristio priliku da se još jednom zahvali najstarijim sugrađanima

Objavljeno:

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali predstavio je danas mere koje se odnose na uređivanje penzija i plata u javnom sektoru, a koje je podržala i Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koja boravi u Beogradu povodom prvog razmatranja rezultata sprovođenja novog programa makroekonomskih i strukturnih reformi, podržanog Instrumentom za koordinaciju politike „The Policy Coordination Instrument“ (PCI).

Prva mera koju je ministar Siniša Mali istakao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Međunarodnim monetarnim fondom i Narodnom bankom Srbije, jeste ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija, čime će penzije u odnosu na mart 2014. godine biti povećane između 7,91 i 13,3%. Ministar je iskoristio priliku da se još jednom zahvali najstarijim sugrađanima, koji su podneli najteži teret reformi i pomogli državi da konsoliduje javne finansije, istakavši da je ovo prva velika stvar koja je dogovorena.

foto: Promo

Druga mera koja je dogovorena sa Međunarodnim monetarnim fondom jeste fazno napuštanje Zakona o privremenom smanjenju plata u delu koji je obavezivao javna i javno-komunalna preduzeća da uplaćuju u republički budžet iznos uštede po osnovu smanjenja plata. Kada je reč o reformi plata u javnom sektoru, ministar Mali je izjavio da postoji apsolutna posvećenost tom poslu, kao i da je to jedna od ključnih reformi na kojoj se radi već četiri godine.

foto: Promo

Što se tiče povećanja plata, ministar je rekao da će se plate povećavati u fazama, kao i da je sa MMF dogovoreno koliki je bilansni prostor za tu svrhu. Ministar je dodao da će do kraja oktobra biti izneti konkretni podaci o tome.

Bonus video:

ESPRESO INTERVJU NEDELJE: Jadranka Joksimović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.