SINIŠA MALI IMA DOBRU VEST: Opterećenje na zarade pada sa 63  odsto na 62 odsto
Foto: Beta

IZMENE

SINIŠA MALI IMA DOBRU VEST: Opterećenje na zarade pada sa 63 odsto na 62 odsto

Dodao je i da su u Nacrtu budžeta za 2019. godinu opredeljene nikad veće javne investicije od 208 milijardi dinara

Objavljeno: 04.10.2018. 13:45h

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će od 1. januara 2019. biti ukinuti doprinosi za nezaposlene na teret poslodavaca u iznosu od 0,75 odsto.

Time se ukupno opterećenje na zarade smanjuje sa 63 na 62 odsto.

"To je jasan signal privrednicima da se krenulo putem da opterećenja na plate budu manja s ciljem stvaranja veće konkurentnosti i pospešivanja zapošljavanja", rekao je Mali na konferenciji za novinare, na kraju posete tima Međunarodnog monetarnog fonda Srbiji radi razgovora o prvoj reviziji aranžmana u okviru Instrumenta za koordinaciju politika (PCI).

Ministar je takođe rekao da će do kraja oktobra izaći sa novim zakonom o naknadama, što podržava i Međunarodni monetarni fond, a kojim se predviđa ukidanje pojedinih parafiskalnih nameta, što je, kaže, vrlo važna mera, jer privrednici traže predvidljivost naknada.

Treća mera za povećanje konkurentnosti je, kako je naveo, novi obračun poreske amortizacije za osnovna sredstva, čime će se ubrzati obračun amortizacije.

"Time ohrabrujemo i motivišemo
investitore da od 2019. više ulažu u osnovna sredstva, da nabavljaju nove tehnologije i mašine", objasnio je on.

Dodao je i da su u Nacrtu budžeta za 2019. godinu opredeljene nikad veće javne investicije od 208 milijardi dinara.


"To je 25 milijardi više nego 2018, a ovde govorimo o novim industrijskim zonama, kilometrima auto-puteva, rekonstrukciji železnice...", rekao je Mali.

Ministar je najavio i niz stimulativnih mera koje će do kraja ovog meseca biti definisane za inovativne tehnologije i za IT industriju, kao što je poseban set poreskih mera i olakšica koje će motivisati investitore da ulažu u tu industriju, koja može biti još veći kontributor BDP-u.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media