DA LI ĆE SRBIJA UZVRATITI UDARAC? Ovo su Hrvati kojima će biti zabranjen ulazak u našu zemlju
Damir Krističević i Tomo Medved, Foto: Youtube printscreen

recipročne mere

DA LI ĆE SRBIJA UZVRATITI UDARAC? Ovo su Hrvati kojima će biti zabranjen ulazak u našu zemlju

Aleksandar Vulin je nepoželjan u Hrvatskoj, a Srbija sprema kontra mere

Objavljeno:

Nakon što je Zagreb srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina proglasio "nepoželjnim", očekuju se recipročne mere Srbije.

O daljim koracima Beograda znaće se u četvrtak, nakon što ministri na sednici Vlade budu razmotrili novonastale okolnosti u odnosima Srbije i Hrvatske. Prema nekim informacijama, jedna od mogućih mera je da se pojedinim zvaničnicima iz Zagreba uskrati gostoprimstvo u Srbiji.

A ta lista mogla bi da bude poduža, jer nije mali broj hrvatskih ministara koji su davali neprimerene izjave o Srbiji, pa čak i otvoreno podržavali one koji glorifikuju ustaštvo.

Među njima je i ministar branitelja Tomo Medved, koji je prošle godine bio na Tompsonovom koncertu u Slunju, 5. avgusta, na dan pogroma Srba iz Hrvatske. Sporne izjave davao je i ministar odbrane Damir Krstičević, koji je uoči posete predsednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj tražio da se najpre "izvini zbog velikosrpske agresije".

Predsednik Vučić rekao je da mu nije jasno zbog čega je Vulinu zabranjen ulazak u Hrvatsku. On je tu odluku nazvao ishitrenom i nervoznom:

- Voleo bih da to nije učinjeno zbog Vulinovih izjava o Jasenovcu i zločinima koji su se tamo dogodili. Da neko u EU ne uvodi verbalni delikt i arbitrarno odlučuje da li mu se neko sviđa ili ne ili da li mu se sviđa nečija izjava ili ne? Srbija će reagovati recipročnim merama i o tome će odlučiti Vlada. Mi ćemo da nastavimo da gradimo bolje odnose.

Vučić je kritikovao to što se, kako smatra, Srbima brani da govore o zločinima u Jasenovcu i rekao da, ako to bude tako, Srbija treba da razmisli o tome da sama izgradi neko spomen-obeležje i za taj i za druge zločine, napravi muzej Holokausta i popiše sve žrtve srpskih stradanja.

Srpski predsednik rekao je da ne očekuje reakciju iz EU povodom incidenta sa zastavom na kojoj je bio ispisan ustaški pozdrav "Za dom spremni" u Jasenovcu. Dodao je da je "Hrvatska bila najveće i najteže stratište na tlu bivše Jugoslavije, kojeg su se najgori nemački nacisti stideli, a danas se neki nažalost ne stide".

Premijerka Ana Brnabić takođe je juče izrazila žaljenje što je Vulinu zabranjen ulazak u Hrvatsku, pošto to, kaže, nisu evropske vrednosti:

- Žao mi je što se situacija sa Hrvatskom ponovo donekle pogoršava nakon hrabrog gesta predsednika Vučića da na poziv predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović poseti tu zemlju. Nije dobro to što mi hrvatski kolega Andrej Plenković nije uzvratio telefonski poziv na dan kad je njihova parlamentarna delegacija prekinula posetu Beogradu. To pokazuje da ne postoji spremnost za dijalog na premijerskom nivou. Srbija ostaje otvorena za dijalog sa Hrvatskom, jer je to važno za stabilnost regiona.

Aleksandar Vulin je treći stranac u poslednjih 27 godina kojeg je Hrvatska proglasila personom non grata, a koji nije bio akreditovani diplomata u Hrvatskoj, piše "Jutarnji list".

Osim Vulina, nepoželjnim su proglašeni još i Vojislav Šešelj i Karl Bilt. Švedski političar je u trenutku kada je proglašen personom non grata, bio na visokoj međunarodnoj poziciji - mirovnog posrednika EU za područje bivše Jugoslavije - a Hrvatima je zasmetala izjava koju je dao posle "Oluje", da je Franjo Tuđman odgovoran za ratne zločine nad srpskim stanovništvom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.