NE ŽELIM GA VIŠE VIDETI U HRVATSKOJ: Vulin nije prva, već TREĆA nepoželjna osoba u Zagrebu
Foto: Fonet

zagreb zabranjuje ulazak

NE ŽELIM GA VIŠE VIDETI U HRVATSKOJ: Vulin nije prva, već TREĆA nepoželjna osoba u Zagrebu

Vulin je treći stranac u poslednjih 27 godina

Objavljeno:

Zabrana ulaska Aleksandru Vulinu u Hrvatsku je novi fokus u malom diplomatskom ratu Srbije i Hrvatske, a mediji ističu da to nije prvi takav potez Zagreba.

Dodatno zahlađivanje odnosa, ko zna koje po redu u poslednje vreme, stiglo je samo nekoliko dana nakon bizarnog saopštenja SRS o tome kako je Vojislav Šešelj "psovao hrvatsku delegaciju i gazio zastavu", a srpski ministar odbrane proglašen je personom non grata zbog izjave da će o njegovoj poseti odlučivati Aleksandar Vučić, a ne hrvatski ministri.

Kako ističe Jutarnji, to nije prvi put otkako je Hrvatska postala samostalna država da se neki stranac proglasi za nepoželjnog na teritoriji te zemlje.

List ističe da se personom non grata mogu proglasiti diplomate druge države, političari, ali i stranci bilo kog zanimanja, za koje režim smatra da su "iz nekog razloga povredili ugled države ili su opasni i štetni za nju ili njen režim". "Vulin je treći stranac u poslednjih 27 godina kog je Hrvatska proglasila nepoželjnim, a koji nije akreditovani diplomata u Hrvatskoj", piše Jutarnji. Kako se navodi, prva takva osoba je švedski političar Karl Bilt, tada mirovni posrednik EU za područje bivše Jugoslavije.

Meru je izrekao Franjo Tuđman, zato što je Bilt nakon operacije "Oluja" ocenio da je Tuđman odgovoran za ratne zločine nad srpskim stanovništvom isto kao što je šef takozvane SAO Krajine Mile Martić bio odgovoran za zločine nad Hrvatima. "Ne želim ga više videti u Hrvatskoj", navodno je rekao Tuđman, prenosi Jutarnji. Sledeća "nediplomatska persona no grata" stigla je 20 godina kasnije - iz Srbije. U pitanju je bio, kako piše list "notorni" Vojislav Šešelj. Povod je bila Šešeljeva izjava nakon što je dobio prvostepenu oslobađajuću presudu u Hagu: "Draga moja Kolinda, spremi se, spremi, uskoro ti dolazim u službeni posjet”, objavio je Šešelj na Tviteru, Hrvatska odmah uzvratila službenim proglašenjem nepoželjnim u Hrvatskoj.

Bonus video: BAHATI VOZACI,OVAKO IZBEGAVAJU KILOMETARSKU KOLONU KOD ADE CIGANLIJE

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.