PRESTANITE DA ĆUTITE, NOVINARE SPREČAVAJU DA RADE: Predsednik NUNS prozvao ministra kulture!
Foto: Beta, Fonet

otvoreno pismo

PRESTANITE DA ĆUTITE, NOVINARE SPREČAVAJU DA RADE: Predsednik NUNS prozvao ministra kulture!

"Ne baš ispod Vašeg prozora, ali u prečniku od cirka 500 metara oko Vašeg kabineta, juče su naše kolege u šest navrata sprečene da rade svoj novinarski posao" - napisao je Slaviša Lekić

Objavljeno:

U NUNS-ovoj bazi napada i pritisaka na novinare od početka godine zabeleženo je više od 30 primera pritisaka, verbalnih pretnji i fizičkih napada na novinare.

Neću se više ponavljati, ministre Vukosavljeviću!

Ali imam obavezu da Vas upoznam sa jednom koliko notornom, toliko tužnom činjenicom - svim jučerašnjim incidentima svedočili su policajci: u civilu ili uniformi. I znate šta: neki su okretali glave, neki slegali ramenima, a treći se, tvrde novinari, pravdali kako im policija – “ne može pomoći”! Znajući da nemate nikakve ingerencije glede unutrašnjih poslova, podsećam Vas da još uvek participirate u podeli stranke koja drži apsolutnu vlast: možda nije ministarski, ali svakako je ljudski pledirati da policajci, tu i tamo, ne mora uvek, ali s vremena na vreme, zaštite građane, makar to bili i novinari.

Ne kukam Vam, gospodine ministre, zbog toga što Vaš državni sekretar za informisanje radi iza leđa medijskih udruženja! Ne zamaram Vas ni socijalnim statusom novinara, nesigurnošću rada, kršenjem autorskih prava...! Ne pišem Vam o hroničnoj tabloidiotizaciji Srbije, o suptilnoj cenzuri ili razarajućoj autocenzuri!

foto: Fonet

Obraćam Vam se sa molbom da - Tamo Gde BI Trebalo - novinarima izdejstvujete ono što im garantuje čl. 60 Ustava Republike Srbije - pravo na rad.

Zapravo, pišem Vam otvoreno pismo, da Vas upozorim da smo predugo čekali i da više ne očekujemo: zahtevamo od Vas i da se javno oglasite povodom sve učestalijih ataka na naše kolege, uglavnom od strane pripadnika ili simpatizera partija na vlasti i na taj način ohrabrite novinare da rade svoj posao, a obeshrabriti one koji ih u tome sprečavaju.

Prevaziđite to što Vas je do sad sputavalo i, ljudski Vas molim - prestanite da ćutite!

Od slabosti se može pobeći, ali grešite ako mislite da to možete ćutanjem.

Vaš prethodnik će ostati upamćen po frizuri i – ćutanju.

Znam da imate potencijal da to ponovite, ali duboko verujem i da imate kapacitet da to izbegnete!

Srdačno,

Slaviša Lekić,

predsednik NUNS-a U Beogradu, 1. juna 2017.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.