PIŠE NARUČENE TEKSTOVE ZA RUSE I GRUEVSKOG? Lazanskog BIA unajmila da OBAVI JEDAN POSAO u Makedoniji!
Foto: Fonet

OBJAVLJENI RAZGOVORI

PIŠE NARUČENE TEKSTOVE ZA RUSE I GRUEVSKOG? Lazanskog BIA unajmila da OBAVI JEDAN POSAO u Makedoniji!

Pripadnik srpske obaveštajne agencije BIA Goran Živaljević pozvao je 3. marta ove godine Ivana Stoilkovića, poslanika u makedonskom parlamentu i predsednika Demokratske partije Srba koji mu je saopštio da je u Skoplju ugostio novinara koji će izvršiti zadatak za njih

Objavljeno: 09:43h

Potvrdio je susret s Gruevskim, ali ga je opisao kao neuspeli pokušaj intervjua.

- Ja sam sa Gruevskim razgovarao kao novinar, kao što sam razgovarao i sa Živaljevićem i sa liderom Demokratske partije Srba. Trebalo je da to bude intervju sa Nikolom Gruevskim, ali on je rekao ’ajde to malo da odgodimo’ i posle postalo prošlo vreme i nije bilo interesantno.

Selfi

Goran Živaljević je dugogodišnji obaveštajac, a od januara 2003. do marta 2004. bio je i zamenik direktora BIA. Od 2005. je u diplomatskoj službi – savetnik je u ambasadi Srbije u Makedoniji.

Kako se pogoršavala politička situacija u ovoj zemlji tako su njegove aktivnosti postajale više obaveštajne nego diplomatske, piše u dokumentima.

Prateći ga i prisluškujući makedonska služba je zabeležila Živaljevićeve kontakte sa raznim političarima i biznismenima u Makedoniji.

Otkriveno je i da se agent BIA zatekao u parlamentu kada je grupa ljudi sa fontamkama upala i fizički napala članove opozicionih stranaka. Nekoliko poslanika završilo je sa ozbiljnim povredama i krvavim glavama. Snimci sigurnosnih kamera pokazali su da su nasilnike u skupštinu pustili poslanici partije Gruevskog. Nedugo nakon ovog događaja, pod velikim pritiskom međunarodne zajednice, Zaev je od predsednika dobio mandat da sastavi vladu.

foto: Reuters

Svoje prisustvo tokom prebijanja opozicije Živaljević je obeležio selfijem u makedonskom parlamentu, a koji su novinari TV Nova, KRIK, OCCRP pronašli u materijalu. Nije poznato da li je Živaljević negde objavio selfi ili je makedonska služba do slike došla presretom njegove komunikacije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić tvrdili su da je obaveštajac Živaljević radio svoj posao i izveštavao iz parlamenta.

„Njegov posao je da informiše šta se dešava u Republici Makedoniji.

Živaljević je zvanični predstavnik BIA u Makedoniji, on nije tamo ilegalno“, rekao je Dačić.

Podaci makedonske obaveštajne službe, međutim, govore drugačije.

- Prema našim otkrićima možemo zaključiti da je obaveštajac BIA Goran Živaljević u Makedoniji koristio obaveštajne metode koje izlaze van okvira diplomatskog statusa… što dovodi u pitanje legitimnost i legalnost njegovih akcija - piše u dokumentima.

Živaljević nije pristao na poziv za intervju. “Ne želim ništa da kažem.”

Ruski uticaj

Stoilković je postao poslanik makedonske Skupštine 2002. godine kao član Demokratske partije Srba u Makedoniji (DPSM).

Makedonske službe opisuju ga kao nacionalistu koji deluje po instrukcijama kabineta srpskog predsednika Tomislava Nikolića i drugih srpskih zvaničnika, kao i BIA.

Njegovi sastanci sa Živaljevićem su česti „kada se donosi neka bitna odluka u parlamentu ili pre sastanaka u vladi.“

- Otkrića njegovih (Stojiljkovićevih) kontakata sa ruskim diplomatama i ostalih aktivnosti bez sumnje potvrđuju da je njegova politička orijentacija strogi ruski uticaj na Balkanu, sa ciljem da se zapadni uticaj isključi i prekinu evro-atlanske integracije - konstatuje se u dokumentima makedonske službe.

foto: Printskrin / bia.gov.rs

Kao predsednik Demokratske partije Srba, Stoilković je 2016. potpisao „Deklaraciju o formiranju neutralne vojne zone na teritoriji Balkana“ zajedno sa partijom ruskog predsednika Vladimira Putina.

Dokumenti pokazuju da se Stoilković nalazio pod nadzorom službi od 2013. godine, ali i bez obzira na to, Gruevski ga je prihvatio za koalicionog partnera na poslaničkoj listi.

Nije hteo da razgovara sa novinarima, već se naljutio na pitanje o njegovom odnosu sa Živaljevićem.

- Da li sam ja tebe pitao s kim ti komuniciras? Kako te nije sramota? Pitaj me normalno novinarsko pitanje - rekao je i spustio slušalicu.

(Espreso.co.rs / Krik)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.