PIŠE NARUČENE TEKSTOVE ZA RUSE I GRUEVSKOG? Lazanskog BIA unajmila da OBAVI JEDAN POSAO u Makedoniji!
Foto: Fonet

OBJAVLJENI RAZGOVORI

PIŠE NARUČENE TEKSTOVE ZA RUSE I GRUEVSKOG? Lazanskog BIA unajmila da OBAVI JEDAN POSAO u Makedoniji!

Pripadnik srpske obaveštajne agencije BIA Goran Živaljević pozvao je 3. marta ove godine Ivana Stoilkovića, poslanika u makedonskom parlamentu i predsednika Demokratske partije Srba koji mu je saopštio da je u Skoplju ugostio novinara koji će izvršiti zadatak za njih

Objavljeno: 09:43h

Propagandne akcije

Ovi transkripti deo su materijala koji je makedonska obaveštajna služba sakupila prateći i prisluškujući Živaljevića i Stoilkovića. Novinari KRIK, TV Nova i OCCRP videli su izveštaje agencije, transkripte, audio zapise i fotografije. U dokumentima se tvrdi da je makedonska služba imala odobrenje suda da vrši nadzor.

Sakupljeni dokazi, kako agencija tvrdi, pokazuju da je „uz posredovanje Živaljevića i Stoilkovića u martu 2017. godine, novinar i vojno-politički komentator i član parlamenta iz vladajuće SNS stranke Miroslav Lazanski doveden u Makedoniju sa ciljem da izvede propagandne akcije.“

foto: Profimedia

Cilj je bio, kako je opisano, da se promoviše ruska politika i Gruevski, ali i bori protiv ulaska Makedonije u NATO.

Gruevski se, inače, tokom više od deset godina vladavine pokazao kao autokrata koji ne poštuje demokrastke procedure i slobodu medija. Tokom njegove vlasti tajna služba prisluškivala je više od 30.000 građana, a u vodećim medijma bilo je teško pročitati kritike na račun vlasti.

Opozicija je objavila snimke razgovora Gruevskog i njegovih saradnika koji su otrkili da je vlast bila uključena u korupciju i nameštanje izbora. Gruevski i saradnici su se našli pod istragom za pranje novca, nameštanje izbora, nelegalno prisluškivanje i krađu državnog novca. Gruevski je poslednjih godina vladavine imao podršku Rusije.

Aleksandar Vučić i srpske vlasti nisu jasno podržale Gruevskog, ali su srpski provladini mediji vodili kampanje protiv Zorana Zaeva, lidera makedonske opozicije koji je dobio mandat da sastavi novu vladu.

foto: Fonetap

Pripadnik BIA Živaljević davao je instrukcije Stoilkoviću koji je usmeravao Lazanskog sa kim treba da razgovara i kojim temama da se bavi, piše u dokumentima. Nekim sastancima je i Stoilković lično prisustvovao – poput sastanka koji je Lazanski imao sa Gruevskim.

U dokumentaciji se nalazi i lista tekstova Lazanskog koje su ocenjeni kao „propaganda“, objavljenih najviše u prorežimskom „Informeru“. Neke od njih pisao je Lazanski, u drugima je davao komentare – isticao rusku vojnu moć, zalagao se za saradnju sa Rusijom i protivio ulasku u NATO. Lazanski je govorio da nemire u Republici Srpskoj i Makedoniji organizuje zapad, kao i da su nemire u Makedoniji izazvale Sjedinjene Američke Države kako bi sprečile izgradnju „turskog toka“.

Zadivljen Putinom

Lazanski je u Srbiji poznat po proruskim stavovima. Godinama gradi imidž mačo vojno-političkog komentatora koji između pisanja kolumni, glasa na izboru za mis i slika se u ratnoj opremi. Kada je 2014. godine intervjuisao predsednika Rusije Vladimira Putina, rekao je da je „bio zadivljen“.

Postao je narodni poslanik 2016. godine – bio je osmi na listi koalicije oko vladajuće Srpske napredne stranke kao vanstranačka ličnost. Rekao je da premijer Aleksandar Vučić ima viziju i da je koalicija na čelu sa SNS-om najbolja opcija za budućnost Srbije

- Vučić me je pozvao telefonom i otvoreno pitao da pomognem kao čovek koji ne pripada nijednoj stranci. Takav poziv se ne odbija.

foto: Reuters

U razgovoru za KRIK, Lazanski kaže da je u Makedoniji samo radio novinarski posao.

- Ja niti sam služba, niti sam portparol službe, ja dole nisam bio kao narodni poslanik – već kao novinar ʼPolitikeʼ i neko ko je radio priloge za televiziju Republike Srpske - rekao je.

- U novinarskoj karijeri sam imao kontakte sa šefovima velikih obaveštajnih službi – KGB-a, CIA-e, britanske, francuske, nemačke obaveštajne službe - kaže Lazanski. „Moj običaj je da kad dođem u neku stranu zemlju, da se javim našoj ambasadi. Gospodin Živaljević je uredno i legalno akreditovan predstavnik naše BIA-e u Skoplju.“

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.