IMA LI IH DOVOLJNO DA OVERE POTPISE ZA SVE KANDIDATE? Opozicija optužuje, a šta kažu notari?
Foto: Damir Dervišagić / Dragan Kadić

remete overu ili ne?

IMA LI IH DOVOLJNO DA OVERE POTPISE ZA SVE KANDIDATE? Opozicija optužuje, a šta kažu notari?

Neki kandidati za predsednika naveli su da imaju ozbiljne problema sa notarima u vezi overavanja prikupljenih potpisa. Istražili smo da li je to zaista tako?
Objavljeno: 16:38h

Pozicija predlagača kandidata u smislu da li je reč o vladajućoj ili opozicionoj stranci nema nikakav uticaj na dobijanje termina za overu potpisa, tvrdi naš sagovornik i dodaje da, ukoliko je javni beležnik već angažovan u vreme koje odgovara kandidatu, kandidatu biva predložen sledeći slobodni termin.

- Koliko će potpisa kandidat prikupiti zavisi isključivo od njegove organizovanosti i odziva birača koji ga podržavaju, a praksa je pokazala da za overu jednog potpisa nije potrebno više od dva do tri minuta, tako da je za jedan sat moguće overiti između 20 i 30 potpisa birača.

Ilustracije radi, zahtev za overu potpisa birača pokreta Dosta je bilo – Saša Radulović primilo je ukupno 87 javnih beležnika, overu je obavljalo 58 javnobeležničkih kancelarija, među kojima je i osam u koje birači pristupaju direktno, tokom celog dana, bez zakazivanja. Zaključno sa 7. martom pokret Dosta je bilo dobio je za overu potpisa ukupno 668 radnih sati.

Iz agencije Golin naveli su i da javnobeležničke kancelarije overavaju potpise birača i van radnog vremena, u svojim kancelarijama i na terenu, a da bi izašli u susret svim potencijalnim predsedničkim kandidatima javni beležnici, uz saglasnost Komore, potpise birača overavaju i van svoje matične teritorije.

DOSTA JE BILO: U drugom krugu svi da podrže kandidata opozicije!

Oni su naglasili i da angažovanje javnih beležnika na redovnim poslovima ne utiče na intenzitet overavanja potpisa podrške kandidatima za predsednika Republike Srbije.

Stevan Vlajić, idejni tvorac projetka SPN, u razgovou za naš portal kazao je da Belom prikupljanje potpisa ide odlično, ali da probelm sa notarima zaista postoji.

- Kod notara smo više puta izvisili. Ili kada dođu ostanu na po tri ili četiri sata. Svaki put kada dođu imaju mnogo posla. Bukvalno imamo jednog notara na pet, šest aktivista. Priča koja se provlači, da su aktivisti neorganozovani i da zbog toga nema dovoljno potpisa, pa mi navodno krivicu svaljujemo na notare je netačna. Mnogo ljudi je zainteresovano da da potpis, a mi smo to organizovali i na alternativne načine, a onda nam građani kažu da i oni imaju problem sa notarima - objasnio je Vlasjić i dodao:

- Ono što je sigurno, jeste da je notarima otežan posao od 1. marta novim zakonom. Kritike su poslate na pogrešnu adresu, te treba da se žale onima koji su taj zakon i doneli, a oni to ne rade. Pozvali smo notare koji su bili slobodni, ali su nam rekli da oni rade tog dana 7 sati, ne znam ni kome i zamolili da imamo razumevanja. Nema razumevanja, to im je posao, zakon je tako propisao. Oni po zakonu moraju da prihvate naš poziv da dođu da overe potpise, pogotovu ako su slobodni. Baš danas su nam dva notara otkazala, pa ćemo pozvati ljude, dostaviti im spisak svih beogradskih notara i da idu direktno kod njih.

Vlajić je za naš portal otkrio da su sakupili više od polovine potrebnih potpisa, a da se situacija tek zahutava.

Tamara Spaić, PR pokreta Dosta je bilo, u razgovoru za Espreso rekla je da ne zna da li postoji dovoljan broj notara, ali da nešto nije u redu svakako.

- Više puta smo imali saopštenje na našem sajtu u vezi tog problema. Neverovatno je da svaku put uredno pošaljemo zahtev za određeni broj notara, a dobijemo jednog ili nijednog. Ili ih eventualno dođe više, ali na dva ili tri sata. Mi smo pri kraju sa prikupljanjem potpisa, ali ovaj problem zaista otežava situaciju - objašnjava ona i dodaje da"partokratija nam iznova i iznova pokazuje da jedna pravila važe za njih, a druga pravila za sve ostale".

- Notarima je potrebno oko 5 minuta za jedan potpis. Jedan notar, ako radi 10 sati, može da overi oko 150 potpisa dnevno. Da bi se prikupilo 10.000 potpisa za dva dana, potrebno je da više od 30 notara radi po 10 sati dnevno. Za prikupljenih 63.000 potpisa koje su sakupili SNS i ekipa, šta mislite koliko je notara bilo potrebno da bi se ti potpisi overili u roku od 12 sati? 500 notara! Mi smo samo prvog dana skupljanja potpisa smo dobili jednog notara u Novom Sadu. Pa se vi zapitajte da li je to način na koji treba da se radi - kaže PR Dosta je bilo.

Spaićeva je dodala da je država dužna da obezbedi onoliko notara koliko stranka zahteva. Ona se pita da li ima dovoljno notara i ko tu laže?

- Ovo je sve jedna farsa, birokratska farsa. Pogledajte kako se to radi u razvijenim zemljama. 2014. godine, nije bilo nijedne kancelarije koja je dobila ovlašćenje da bude notar, a da nije bila SNS. To dovoljno govori - zaključila je ona.

(M.B.)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.