IMA LI IH DOVOLJNO DA OVERE POTPISE ZA SVE KANDIDATE? Opozicija optužuje, a šta kažu notari?
Foto: Damir Dervišagić / Dragan Kadić

remete overu ili ne?

IMA LI IH DOVOLJNO DA OVERE POTPISE ZA SVE KANDIDATE? Opozicija optužuje, a šta kažu notari?

Neki kandidati za predsednika naveli su da imaju ozbiljne problema sa notarima u vezi overavanja prikupljenih potpisa. Istražili smo da li je to zaista tako?
Objavljeno: 16:38h

Predsednički kandidati 3. marta krenuli su u akciju prikupljanja potpisa za kandidaturu na predsedničkim izborima. Ove godine uvedena je novina, te potpise sada overavaju kod notara, a ne u sudu, kakva je praksa bila do sad.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Zakonom o overi potpisa, rukopisa i prepisa predviđeno je da od 1. marta 2017. godine, u gradovima i opštinama za čije su područje izabrani javni beležnici, poslovi overe potpisa, rukopisa i prepisa pređu u njihovu isključivu nadležnost.

Ipak, nastala je velika zabuna nakon izjava nekih opozicionih kandidata, koji tvrde da se notari ne odnose isto prema svima, kao i da uslovi nisu isti za sve.

Među onima koji smtraju da su "oštećeni" od strane notara, nalazi se kandidat pokreta Dosta je bilo, Saša Radulović i lider SPN, Ljubiša Preletačević Beli.

Notari su novim ovlašćenjima koje su dobili "zatrpani" poslom, a najveće gužve bile su u izbornim štabovima predsedničkih kandidata gde su njihovi simpatizeri satima čekali kako bi overili potpis podrške.

Nove obaveze za javne beležnike i raspisivanje izbora za sada je, po svemu sudeći, donelo ogromne gužve u kancelarijama javnih beležnika, a notari bi trebalo da odlaze i u sedišta političkih partija, gde se takođe prikupljaju potpisi.

Međutim, gore navedeni kandidati tvrde da postoji ozbiljan problem sa notarima i da im oni onemogućavaju overavanje potpisa.

BELI OSTAJE BEZ KANDIDATURE ZBOG NOTARA? Ljudi, pa nemoguće da su svi u Beogradu zauzeti! Ćeraćemo se junački!

Tim povodom, porazgovarali smo sa Miodragom Đukanovićem, predsednikom Javnobeležničke komore notara.

Đukanović je u razgovu za Espreso rekao da su takve optužbe kandidata neosnovane, i da javni beležnici u punom kapacitetu obavljaju overu potpisa kojima birači daju podršku kandidatima na izborima za predsednika Republike Srbije.

foto: Profimedia

- Ovlašćenje za overu potpisa imaju i zaposleni u kancelariji javnog beležnika - pomoćnici, saradnici i pripravnici, tako da je budućim predsedničkim kandidatima na usluzi ukupno 438 službenika. Overa potpisa podrške obavlja se prema redosledu prijavljivanja, tako da nijedan kandidat nije favorizovan niti diskriminisan u odnosu na druge - tvrdi on.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.