OTKRIVEN TAČIJEV PLAN: Rušenje zida je alibi da ROSU napadne SEVER KOSOVA (FOTO)
Foto: AP / Visar Kryeziu

u senci briselskih razgovora

OTKRIVEN TAČIJEV PLAN: Rušenje zida je alibi da ROSU napadne SEVER KOSOVA (FOTO)

Srpski državni vrh očekuje da Brisel konačno otvori karte i kaže ko je kriv za kršenje dogovora i rušenje dijaloga u Beogradu. Iz sedišta EU, međutim, i dalje samo stižu diplomatski uvijene poruke da "svi treba da smire retoriku i da ne daju zapaljive izjave"
Objavljeno:

Vučić je ocenio da Srbiji najmanje odgovara eventualni prekid dijaloga i bilo kakva kriza, jer postiže uspehe u ekonomiji. Da je Srbija za nastavak dijaloga i očuvanje bezbednosti građana i stabilnost regiona, juče je poručio i predsednik Tomislav Nikolić.

foto: Beta

I ministar za rad Aleksandar Vulin, koji se juče sreo sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, zatražio je od Evropske komisije da jasno kaže ko krši dogovore i dijalog u Briselu. On je Hanu preneo zabrinutost Beograda za sudbinu Srba na KiM.

Nakon krize i napetosti koja je u četvrtak bila prisutna na severu Kosmeta, stanje u podeljenom gradu na Ibru juče se delimično normalizovalo. U blizini glavnog mosta i zida koji je gotovo dva meseca kamen spoticanja u odnosima Beograda i Prištine nije bilo masovnog okupljanja i protesta.

foto: News1 / Saponja

Igor Bečić, predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti Skupštine Srbije, ocenio je da aktuelna dešavanja na KiM usložnjavaju bezbednosnu situaciju i zahtevaju povećani stepen angažovanja i saradnju svih službi bezbednosti, koje pažljivo prate situaciju.

Tenzije u pokrajini zasad se ne prelivaju ni na jug Srbije. Šef Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković ocenio je da je bezbednosna situacija u tim opštinama stabilna i da nema naznaka njenog pogoršanja.

Dešavanja na KiM juče su bila tema kojom se bavila i opozicija. Demokrate su pozvale Nikolića i Vučića da smire tenzije oko Kosova, dok lider LDP Čedomir Jovanović traži da se dijalog s kosovskim Albancima nastavi "bez kalkulisanja".

Premijer Vučić ni juče nije želeo da imenuje ambasadore koji su se zanimali za pokrete srpske žandarmerije:

- To da nam neko određuje da li će naše jedinice da budu u Kraljevu ili Kragujevcu - neka zaborave. I to ću da im ponavljam dok me ne smene. Srbija je nezavisna zemlja, to neka određuju negde drugde. Ima sada svake nedelje da premeštamo svoje snage. Nebojša, jesi me čuo? - rekao je Vučić, okrenuvši se ka ministru unutrašnjih poslova, tokom obraćanja medijima nakon susreta sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem.

foto: Ilustracija, Dado Đilas

- Glavna poruka svima je da se smire i da ne povećavaju tenzije - poručio je juče u Prištini generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. On je, nakon odvojenih sastanaka sa kosovskim premijerom i predsednikom Isom Mustafom, Hašimom Tačijem i političkim predstavnicima Srba na Kosovu, pozvao Beograd i Prištinu na dijalog i primenu sporazuma postignutih u Briselu.

Mustafa je našu stranu optužio za provokacije. On tvrdi da su Srbi na Kosovu bezbedni.

BONUS VIDEO: Prekidanje tribine Vuka Jeremića

(Espreso.co.rs/novosti.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.