GRENEL ZA VREME KORONE RUŠI KURTIJA! Šef Kosova se MNOGO zamerio Trampu, ovo ne prolazi kod Amera!
Ričard Grenel ruši Kurtija?, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ/ap

OPASNO

GRENEL ZA VREME KORONE RUŠI KURTIJA! Šef Kosova se MNOGO zamerio Trampu, ovo ne prolazi kod Amera!

- Ali Grenel sada koristi krizu sa koronavirusom da završi stvari - piše austrijski list

Objavljeno:

Austrijski Der Standard objavio je tekst o delovanju Trampovog izaslanika za Balkan Ričarda Grenela u doba krize sa koronavirusom.

Prenosimo ga.

Ovaj poduhvat je planiran dugo vremena. Vladu će razbiti stari kadrovi kosovske partije LDK, koja je na vlasti sa Samoopredeljenjem od februara. "Krilo dinosaurusa", kako nazivaju krug ljudi oko šefa LDK Ise Mustafe, izgleda da je uspelo. Prvo, ministar unutrašnjih poslova Agim Veliu se suprotstavio Vladi po pitanju uvođenja vanrednog stanja zbog krize sa koronavirusom. Onda ga je premijer Aljbin Kurti smenio u sredu. Sada delovi LDK žele da sruše vladu. Koalicija LDK i Samoopredeljenja je sada pri kraju, pošto će glasanje o nepoverenju vladi verovatno uspeti.

U stvari, ovde nije reč o krizi sa koronavirusom i vanrednim stanjem, nego o činjenici da je "krilo dinosaurusa" LDK pod uticajem Trampovog izaslanika za Balkan Ričarda Grenela, kojeg je predsednik SAD odabrao da omogući postizanje dogovora Prištine i Beograda. Grenel, koji je ambasador SAD u Nemačkoj, toliko je nepopularan u Berlinu da je EU pokušala da instalira slovačkog diplomatu Miroslava Lajčaka, kao izaslanika EU za Srbiju i Kosovo, kako bi sprečio Grenelov plan.

Grenel koristi krizu sa virusom

Ali Grenel sada koristi krizu sa koronavirusom da završi stvari. Prošle nedelje, bivši ministar spoljnih poslova Kosova, Skender Hiseni, iz LDK, susreo se s njim u SAD. Od tog momenta stvari su se razvijale veoma brzo.

U poslednje dve godine, brojni lobisti - između ostalih i oni iz Austrije - bili su uključeni u "guranje" ovog netransparentnog i poznatog plana. Grenel je ovde uglavnom oruđe predsednika Trampa, koji je odlučan da obezbedi jedan uspeh u spoljnoj politici pre jesenjih izbora u SAD. Grenel zato mora da završi "istorijski" sporazum Kosova i Srbije. Međutim, ovo nije moguće obaviti brzo, sa aktuelnim premijerom Kosova Kurtijem, posebno nije moguće obaviti netransparentno. Što se tiče sadržaja, Kurti nikad ne bi dozvolio razmenu teritorija zasnovanu na etničkom kriterijumu - kao što lobisti oko Trampa žele - kao deo dogovora.

foto: AP

Grenel, Tači, Vučić i Kušner su se susreli

4. marta Grenel, Tači i Vučić su se sreli i sa Trampovim zetom, Džeredom Kušnerom, i savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robertom O Brajenom u Beloj kući. Sporazum, koji bi mogao da sadrži odredbu da će deo teritorije Kosova biti predat Srbiji, ne ide u korist Kosova ili Kosovara, bez obzira na nacionalnost. Ali Tači, bivši komandant OVK, podložan je ucenjivanju, zbog svoje ratne prošlosti. Ne može se isključiti da će on završiti pred Tribunalom u Hagu.

Uticajna kosovska novinarka Džeta Džara je zato nedavno pitala predsednika u otvorenom pismu:

- Da li je istina da vas je saslušao Specijalni sud najmanje jednom u Prištini i jednom u Beču? Imate li komentare na to da ćete napraviti kompromise u sporazumu sa Beogradom, koje će Srbija prihvatiti, ne da bi se poboljšali odnosi između Srbije i Kosova, nego da biste se spasli optužnice Specijalnog suda?

Grenelov cilj: ukinuti takse

Na ovo pismo, naravno, nije bilo odgovora. Ipak, Grenel je preduzeo sledeće korake, iako je tvitnuo da niko ne želi da "deluje na brzinu" i da neće biti "velikog sporazuma". On radi i radio je sve da ukine takse od 100 odsto koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije, kako bi sprečili razmenu teritorija zasnovanu na etničkim kriterijumima, kao što su se dogovorili Tači i Vučić. Srbija traži da se ukinu takse pre nego što se postigne mogući sporazum.

Kurti, verovatno prvi premijer Kosova koji ne može biti ucenjen od strane SAD, želi samo da postepeno ukine tarife, i to samo ako i Srbija promeni svoju politiku. Ovaj stav sada stoji na putu Grenelu, Tačiju i Vučiću. Zbog toga Grenel i Tači sada koriste trenutnu krizu sa koronavirusom. Ako se na Kosovu proglasi vanredno stanje, predsednikova ovlašćenja se mnogo pojačavaju i premijer Kurti se usporava.

SAD pritiska Kurtija

Šon Birns, američki diplomata u penziji, koji je predvodio američku misiju na Kosovu 1998. i 1999, nedavno je napisao ovo veoma jasno, o namerama Grenela i Tačija: Vašington preti da povuče američke trupe, i Tači koristi sve veći pritisak SAD na Kurtija kako bi srušio njegovu vladu. Ne samo da NATO preti da se povuče, već je prošle nedelje SAD zadržala 50 miliona dolara pomoći Kosovu, kako bi pritisla pitanje oko taksi.

Neki analitičari dugo pričaju o uceni. U svakom slučaju, očigledno je da građani Kosova nisu transparentno informisani o svim ovim procesima, i da su već pod velikom tenzijom zbog koronavirusa. Reformsko krilo LDK, na čijem čelu je Vjosa Osmani, je protiv kraja koalicije sa Kurtijem, ali ne može da pobedi "krilo dinosaurusa".

Nova vlada za Grenelov sporazum

Politikolog Arben Hajrulahu sa Univerziteta u Prištini kaže: "U ovom trenutku postoje najmanje dve LDK, između kojih se vodi borba za prevlast". U svakom slučaju, može se očekivati da vlada neće moći da nastavi dugo posle glasanja o poverenju i da će zatim predsednik Tači predati mandat za sastavljanje vlade u ruke LDK. Ovo bi verovatno značilo novu koaliciju, LDK i Tačijeve PDK, baš pre nego što će Grenel pogurati sporazum.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je u godinama iza nas sprečavala sporazum koji uključuje razmenu teritorija po etničkom ključu, protiv volje Trampove administracije, održala je video konferenciju sa Vučićem u sredu. Merkel je pozdravila njegovu spremnost da uđe u dijalog Prištine i Beograda koji će posredovati EU. Ona pokušava da vrati EU u dijalog, da joj da važniju ulogu, kako bi sprečila opasan Grenelov sporazum.

Velika opasnost od promena granica

Promena granica ili pokušaj da se one promene, po etničkom ključu, uvek su vodile u ratove, velike ljudske patnje i raseljavanje na Balkanu. Međutim, etnički nacionalisti na Balkanu, koje mogu ucenjivati zbog njihove ratne prošlosti, još uvek žele takve promene. Ipak, Kosovo je određeno kao multietničko društvo. Hajrulahu objašnjava: "i srpski i albanski nacionalisti zato imaju problem sa državom Kosovo".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Der Standard)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.