ŠTA TO KURTI SPREMA ZA VREME PANDEMIJE? Oformio je dva tima za dijalog sa Beogradom!
Kurti je izneo nove informacije, Foto: Youtube printscreen/Svet na dlanu

krčka se na kosovu

ŠTA TO KURTI SPREMA ZA VREME PANDEMIJE? Oformio je dva tima za dijalog sa Beogradom!

Borelu je, kaže, rekao da veruje da je "najbolji, najpravedniji i najkorisniji" način da se ta mera ukine postepeno i uz mere reciprociteta

Objavljeno: 08:50h

Premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti, izjavio je sinoć da je upoznao šefa evropske diplomatije Žozepa Borela sa planovima Prištine za nastavak dijaloga, koji bi ubuduće vodila dva kosovska tima - politički i stručni.

Što se tiče ukidanja taksi na srpsku i robu iz BiH odmah, potpuno i bezuslovno, kako to traže SAD, Kurti nije promenio stav.

Borelu je, kaže, rekao da i dalje smatra da je postepeno i uslovno ukidanje taksi najbolji način za sticanje poverenja u odnosima sa Beogradom.

Kurti je na vanrednoj konferenciji za novinare, nakon što je lider Demokratskog saveza Kosova (DSK), Isa Mustafa, najavio da će ta stranka pokrenuti izglasavanje nepoverenja premijeru, rekao da bezuslovno i potpuno ukidanje taksi nije deo koalicionog sporazuma.

Kurti kaže da je o tome obavestio i Borela u današnjem polusatnom telefonskom razgovoru.

Borelu je, kaže, rekao da veruje da je "najbolji, najpravedniji i najkorisniji" način da se ta mera ukine postepeno i uz mere reciprociteta.

- Napravili bismo prvi korak ukidanjem taksi na sirovine da bi videli kako će reagovati Beograd, koji bi morao da zaustavi kampanju odpriznavanja kosovske nezavisnosti - rekao je.

Beograd bi, prema njegovim rečima, morao i da ukine sve necarinske barijere prema Prištini.

Borela je, kaže, obavestio o modelu koji će primeniti Priština u nastavku dijaloga sa Beogradom.

- Imaćemo dva tima - politički, koji će imati 10 članova i koji će činiti predsednik, premijer, predsednik parlamenta i sedam predstavnika parlamentarnih stranaka, uključujući i Srpsku listu.

Drugi tim bi bio savetodavni i činili bi ga stručnjaci iz raznih oblasti, koje bi bile i tema dijaloga.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.