KURTI KUPUJE VREME: Evo zašto nije hteo da se SRETNE sa TAČIJEM
Foto: Printscreen

sigurni

KURTI KUPUJE VREME: Evo zašto nije hteo da se SRETNE sa TAČIJEM

On upozorava da Kurti mora da požuri sa vladom, jer svako odlaganje šteti Kosovu

Objavljeno: 21:52h

Odbijanje lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija da se odazove pozivu kosovskog predsednika Hašima Tačija na konsultacije za preuzimanje premijerskog mandata, analitičari u Prištini ocenjuju kao Kurtijevu kupovinu vremena za sklapanje sporazuma sa Demokratskim savezom Kosova.

Politikolog Ramuš Tahiri, u izjavi za Kosovapress, podseća da je nakon konstituisanja Skupštine Kosova predsednik dužan da na konsultacije pozove pobedničku stranku, kako bi dobio ime kandidata za premijera. Tahiri smatra da je predsednik sa pravom pozvao Samoopredeljenje kako bi oni predložili svog kandidata.

„Predsednik je hteo da ispoštuje proceduru i jeste to uradio, a takođe je želeo da ubrza korake, jer je konstituisanje skupštine kasnilo i u ovom slučaju je želeo da postupak ubrza. Aljbin Kurti je bio ironičan u smislu da predsednik žuri, ali zapravo mora da požuri on i oni sa kojima želi da formira vladu, jer što se ranije formira vlada to bolje i žurba u ovom slučaju nije ironija... Predsednik može, čak pismeno, da se obrati stranci i zatraži ime u pisanom obliku i dekretom, nije mu ni potreban sastanak“, kaže Tahiri.

On upozorava da Kurti mora da požuri sa vladom, jer svako odlaganje šteti Kosovu.

"Mislim da bi Aljbin Kurti trebalo da ubrza formiranje vlade, a pitanje vremena i imenovanja ministara je i pitanje budžeta koji treba da bude usvojen. Svako odlaganje loše se odslikava na političku situaciju“, kaže Tahiri.

Politički analitičar, Rasim Alija takođe smatra da je odbijanje Aljbina Kurtija, da ode kod predsednika Kosova po mandat, kupovina vremena zarad postizanja koalicije sa DSK.

"Predsednik ima takvu poziciju i želi da gospodina Kurtija postavi u zakonski rok, koji odmah nakon dodele mandata iznosi 15 dana za formiranje vlade... Odbijanje je kupovina vremena kako bi mogao da dogovori koaliciju i postigne sporazum sa DSK”, smatra Alija.

Alija kaže da Kurti i Tači ne bi trebalo da odlažu forimiranje kosovskih institucija. Međutim, ocenjuje da će taj posao očigledno ostati za januar jer su, kako je rekao, šanse da se postigne dogovor sa DSK u ovom trenutku gotovo minimalne.

Smatra da bi Kurti trebalo da se razmisli o opcijama koje će ponuditi DSK i dodaje da bi Kurti trebalo da razmišlja da ukoliko želi manjinsku vladu ona u tom slučaju ne bi trajala više od godinu i po dana.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kosovo-online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.