RAMUŠ CINKARIO TAČIJA, A GOVORIO I O PRETNJAMA SVEDOCIMA: Veliki INTERVJU HARADINAJA o kojem se PRIČA
Što mene pitate, pitaje onog tamo: Ramuš Haradinaj, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

šta napriča, čoveče?

RAMUŠ CINKARIO TAČIJA, A GOVORIO I O PRETNJAMA SVEDOCIMA: Veliki INTERVJU HARADINAJA o kojem se PRIČA

Svi koji su hteli da svedoče protiv mene mogli su to da urade

Objavljeno:

Bivši premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj dao je intervju nemačkom listu "Franfurt alemajne cajtung", u kojem je naširoko pričao o svom novom boravku u Hagu, ali i pokušao da izvrda neka neugodna pitanja vezana za likvidaciju potencijalnih svedoka protiv njega.

Zanimljivo je i šta je imao da kaže o Tačiju i njegovom odlasku u hag u skorije vreme...

FAZ: Na Kosovu se priča da je kosovski predsednik Hashim Tači pozvan u Hag, ali to nije saopštio.

Haradinaj: Čuo sam svuda takva nagađanja, ali o tome ne mogu ništa da kažem. Odmah mi je bilo jasno da treba da obavestim svoju zemlju i svoje građane i da podnesem ostavku kad mi je stigao poziv. Da se pojavim u tajnosti ili po dogovoru sa istražiteljima, za mene je neprihvatljivo. Iz tog razloga, takođe sam podneo ostavku, drugi put u životu, na mesto šefa vlade.

FAZ: Problem u prethodnom postupku koji je vođen protiv vas, bio je taj što su svedoci protiv vas u nesrećama izgubili život, ubijeni ili povukli svoje dokaze.

Haradinaj: Evo, moram da vas ispravim. Seržu Bramercu, glavnom tužiocu Suda za ratne zločine, postavljeno je isto pitanje u Beogradu 2011. godine i on je odgovorio da u mom slučaju nije ubijen nijedan od svedoka na spisku ili u programu svedoka. Zaštita svedoka je, naravno, tema na Kosovu, ali dokazano je pogrešno da se to povezuje sa postupkom protiv mene. Svi koji su hteli da svedoče protiv mene mogli su to da urade.

FAZ: Dakle, ne biste rekli da Kosovari koji bi želeli da svedoče protiv bivših zapovednika OVK ne bi bili ugroženi ili su njihove porodice proglašene izdajničkima?

Haradinaj: Neki su se možda distancirali od mene, dok su me drugi podržali. Ali bilo je nekoliko slučajeva kada su ljudi pokušavali da uđu u program zaštićenih svedoka samo da bi obezbedili bolji život u drugoj zemlji. Ponuđeno im je da svedoče protiv mene u zamenu za novi identitet i otišli su ​​toliko daleko da su se zakleli nad svojim izjavama, a zatim su iskusne sudije odmah primetile nelogičnosti u njihovim svedočenjima. To se često dešavalo u prošlosti.

AZ: Da li ste vi ili neko vama blizak pretili svedocima?

Haradinaj: Ne, ni ja, niti bilo ko umesto mene. Bio je jedan svedok koji je izgubio život u nesreći sa pijanim Srbinom u Crnoj Gori. Ali tek nakon smrti našao se na listi potencijalnih svedoka protiv mene. Izrazio sam poštovanje prema sudovima kada sam podneo ostavku na mesto premijera i kada su protiv mene podignute optužnice.

BONUS VIDEO:

STEFANOVIĆ OBIŠAO POLICIJSKE PATROLE: Tokom noći 227 saobraćajnih prekršaja, 56 vozača pod dejstvom alkohola kažnjeno (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Indeksonline)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.