KOLIKO JE OVO SAMO BIZARNO: Zabrana za uvoz srpske robe na Kosovo najviše pogađa upravo Albance!
Administrativni prelaz Merdare, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

suludo

KOLIKO JE OVO SAMO BIZARNO: Zabrana za uvoz srpske robe na Kosovo najviše pogađa upravo Albance!

Predstavnici Srba sa KiM smatraju da će zabrana prelaska administrativne linije sa pasošem Srbije biti kratkoročna i da se koristi sa ciljem stvaranja tenzija i dodatnih pritisaka na naš narod

Objavljeno:

Sa dministrativnih punktova između centralne Srbije i Kosmeta vraćeno je više porodica sa decom koja su uz sebe imale samo naš pasoš. One su među prvim žrtvama odluke kosovske granične policije da zabranjuju ulazak na teritoriju KiM građanima sa srpskom putnom ispravom, bez obzira da li su u pitanju oni koje izdaje Koordinaciona uprava ili naš MUP.

Ovim potezom, za koji još nije utvrđeno da li ga je odobrila tehnička vlada Ramuša Haradinaja i kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova, biće pogođeni oni koji preko Kosmeta žele da putuju za Crnu Goru, Albaniju ili Grčku, a od dokumenata poseduju samo pasoš.

Što se tiče maloletnih, oni su i ranije morali da pokažu izvod iz matične knjige rođenih i fotografiju. Ko ima važeću ličnu kartu, trebalo bi da, kao i do sada, bude propušten preko administrativne linije. To garantuje sporazum između Beograda i Prištine o slobodi kretanja, koji predviđa da se administrativna linija prelazi uz ličnu kartu.

Zbog odluke granične kosovske policije posledice će očigledno imati Albanci iz Bujanovca, Preševa i Medveđe koji koriste prištinski aerodrom "Adem Jašari" za putovanja, i koji su u sredu, kako je preneo portal "Kosovo onlajn", uputili žalbu Albanskom nacionalnom savetu zbog uvedene mere. Savet se odmah zatim obratio hitnim zahtevom tzv. ministarstvu spoljnih poslova Kosova da se Albanci iz ove tri opštine izuzmu iz zabrane, ali je u zahtevu istovremeno "pozdravljena odluka Kosova koja jača kosovsku državnost"?! Ovaj Savet, podsetimo, za svoj rad prima novac iz budžeta Srbije.

Povodom novog provokativnog poteza kosovske administracije, premijerka Ana Brnabić izjavila je da joj se "čini da je sve što u takozvanoj državi Kosovo rade najbolji pokazatelj da je to kvazi država":

- Pokazuje i da se tamo ne zna ko pije, a ko plaća i koliko je situacija na KiM nesigurna - rekla je Brnabićeva, dodajući da je savetnik njihovog tzv. ministra spoljnih poslova rekao da je zabranjeno da građani sa srpskim ispravama prođu, a Haradinaj da nije zabranjeno, da bi taj isti savetnik ponovio da - jeste.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da vlasti na Kosovu na sve načine pokušavaju da srpskom stanovništvu na KiM otežaju život:

- Pokazuju da ne nameravaju da se drže međunarodnih sporazuma koje su i sami potpisali već da pokažu Srbima na KiM da nisu dobrodošli. Više se i ne nadam da će neko iz Evropske unije da reaguje, jer nije bilo ozbiljne reakcije ni kada je Priština uvela takse.

Predstavnici Srba sa KiM smatraju da će zabrana prelaska administrativne linije sa pasošem Srbije biti kratkoročna i da se koristi sa ciljem stvaranja tenzija i dodatnih pritisaka na naš narod.

Dovoljna lična karta

U sporazumu o slobodi kretanja između Beograda i Prištine, stoji da:

"stanovnici svake strane treba da budu u mogućnosti da slobodno putuju unutar ili preko teritorije druge strane".

Kaže se i da će svaka strana primeniti sistem ličnih karata za putovanja stanovnika druge strane preko granice/administrativne linije, kao i da svaka strana može primeniti sistem kojim će lične karte biti praćene pisanim "ulaznim-izlaznim" dokumentima za stanovnike koji žele da tranzitno putuju u treću zemlju.

Bonus video

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.