Širenje LAŽNIH VESTI dovelo do BRUTALNOG fizičkog napada na Romkinju: OTKRIVENA POZADINA ZLOČINA NA KOSOVU (VIDEO)
Ponižavajuće scene: brutalno iživljavanje nad ženom, Foto: Printscreen

strašna istina

Širenje LAŽNIH VESTI dovelo do BRUTALNOG fizičkog napada na Romkinju: OTKRIVENA POZADINA ZLOČINA NA KOSOVU (VIDEO)

Ne prihvatamo formalne izjave kosovskog političkog rukovodstva, već tražimo akcije u skladu sa zakonima

Objavljeno:

Dvadesetdevetogodišnja Romkinja dva puta je fizički napadnuta u toku prošle nedelje u Lipljanu i Uroševcu. Ovim napadima prethodili su navodi u pojedinim kosovskim medijima i na društvenim mrežama da je ova žena kidnapovala decu širom Kosova, saopštila je Kosovska policija.

Na društvenim mrežama, prošle nedelje osvanuo je snimak na kojem ženska osoba korača, leđima okrenuta kameri, kada joj s leđa pritrčava muškarac, brutalno fizički nasrće na nju i obara na zemlju. Ovaj snimak nasilja za kratko vreme postao je viralan uz opis da se radi o napadu na Romkinju u Uroševcu. Ukoliko je identitet osobe verodostojan sceni na snimku, to bi trebalo da bude drugi snimak napada na Romkinju.

U Lipljanu, 29. maja, nešto posle 17 časova Kosovskoj policiji je prijavljeno da je na trgu jedna ženska osoba napadnuta od grupe maloletnika. Po dolasku na lice mesta, policajci su pronašli žrtvu i utvrdili da je reč o 29-godišnjoj Romkinji iz Podujeva.

Iz policije je sutradan saopšteno da je identifikovano jedno maloletno lice osumnjičeno za izvršenje napada, koje je nakon ispitivanja tužilaštva pušteno na slobodu.

Policija je takođe navela da se sumnja da je do napada došlo nakon navoda na društvenim mrežama i u medijima gde se ova žena sumnjiči za kidnapovanje dece.

Iako je policija ove navode demantovala i saopštila da protiv ove osobe nikada nije pokrenut nijedan postupak slične vrste, ali i da ona ne predstavlja rizik ni za koga, u petak posle podne, u Uroševcu, ova Romkinja je ponovo napadnuta, preneli su kosovski mediji. Priveden je maloletni Albanac osumnjičen za napad i određena mu je mera pritvora.

Napad na Romkinju, kao i širenje lažnih vesti koje su mu prethodile naišlo je na široku osudu na Kosovu.

Organizacija ERAC (Jednaka prava za sve zajednice na Kosovu) osudila je “isključivu i rasističku retoriku” koju su upotrebljavali mediji u izveštavanju o ovom slučaju, dodajući da je javnost preko društvenih mreža koristila govor mržnje u vezi sa ovim slučajem objavljujući ovakve dezinformacije koje su dovele do toga da se počini nasilje protiv pripadnice romske zajednice na Kosovu, prenela je Prishtina Insight.

“Žeđ medija za distribucijom neutemeljenih vesti, i pored činjenice da je žena u pitanju ispitana od strane policije i oslobođena zbog nevinosti, potkopava naš zajednički osećaj za društvenu pravdu”, rekao je predstavnik ERAC.

“ERAC poziva sve kosovske medije da ne postanu žrtve neosnovanih vesti, posebno kada vest uključuje govor mržnje koji ima potencijala da se pretvori u nasilje protiv naših građana, kao što je bio slučaj u sredu”, prenosi Prishtina Insight.

ERAC je pozvao sve relevantne institucije da pruže adekvatnu zaštitu ženama žrtvama fizičkog i psihičkog nasilja i preduzmu neophodne korake kako bi počinioce priveli pravdi.

OEBS misija na Kosovu takođe je osudila “ponovljeni napad na Romkinju sa Kosova koja je izgleda napadnuta samo na osnovu predrasuda i glasina”.

“Čini se da su lažne vesti dovele do ovih napada. Ovo naglašava potrebu za proveravanjem činjenica i medijskom pismenošću, kako medija tako i opšte publike”, navela je ova misija na svom Tviter profilu.

Predsednik Liberalne partije Egipćana na Kosovu, Veton Beriša snažno je osudio napade na pripadnicu romske zajednice i naveo da će i lično pravnim putem tražiti da svi učesnici ovog događaja budu izvedeni pred lice pravde.

“Ovaj slučaj je snažan indikator da za zajednice Roma, Aškalija i Egipćana nema vladavine prava na Kosovu i da im se konstantno krše najosnovnija ljudska prava“, izjavio je Beriša, prenosi Koha.

„Ne prihvatamo formalne izjave kosovskog političkog rukovodstva, već tražimo akcije u skladu sa zakonima i najboljim ustavom u Evropi koji je to, nažalost, samo na papiru. Još je bolnije i uznemiravajuće to što su napad počinili studenti i mladi ljudi koji predstavljaju budućnost Kosova“, naveo je Beriša.

Mreža ženskih organizacija Roma, Aškalija i Egipćana takođe je osudila brutalno ponašanje prema ženi koja dolazi iz romske zajednice, koja je kako navode, „dvostruko diskriminisana, prvo kao žena, a zatim i kao pripadnica manjinske zajednice“.

Poručuju da počinioci moraju dobiti kažnjeni, i da je nedopustivo da čitav slučaj ostane samo na formalnim izjavama osude ovakvog ponašanja.

BONUS VIDEO:

Pljusak u Batočini (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / Kossev)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.