VISIĆETE NA TERAZIJAMA KAO SVRGNUTI DIKTATORI: Da li je neprijateljstvo s Mirom Marković Ćuruviji došlo glave?
Foto: AP, Profimedia

na današnji dan, pre 18 godina

VISIĆETE NA TERAZIJAMA KAO SVRGNUTI DIKTATORI: Da li je neprijateljstvo s Mirom Marković Ćuruviji došlo glave?

Ćuruvija je Miloševićevu ženu smatrao izuzetno manipulativnom osobom koja je u kontaktu s drugima prikrivala sebe kao centra političke moći koju ima preko muža
Objavljeno: 15:53h

Nedugo zatim zaplenjena je celokupna imovina firme DT pres, a zbog tekstova i ilustracija u "Evropljaninu", Ćuruviji je izrečena i visoka novčana kazna - presuda koja je doneta na osnovu kontroverznog Zakona o informisanju iz 1998. godine, kada se na čelu Ministarstva za informisanje nalazio Aleksandar Vučić.

Kazna je izrečena retroaktivno, tri dana nakon njegovog donošenja.

foto: Profimedia

Ovaj Zakon je kažnjavao novinare čije se izveštavanje nije uklapalo u propisane okvire visokim novčanim kaznama koje je na osnovu pritužbi prekšajni sudovi donosili odluku u roku od 24 časa. Sasvim izvesno je da je bio namenjen upravo njemu.

foto: Profimedia

Od donošenja tog zakona, kreće hajka na novinara, pretnje i opasnost za porodicu Ćuruvija.

Početkom aprila 1999, Mira Marković je na sednici Direkcije Jugoslovenske levice (JUL), Ćuruviju označila kao glavnog državnog neprijatelja koji je izazvao bombardovanje i kome će narod suditi.

foto: Fonet

Nekoliko dana pred ubistvo, izdejstvovala je da se u prorežimskom Ekspresu objavi tekst Miroslava Markovića "Ćuruvija dočekao bombe", koji mnogi smatraju za svojevrsnu presudu novinaru.

Prema rečima Đorđa Matića, nekadašnjeg glavnog i odgovornog urednika u Ekspresu, izrečenim u Specijalnom sudu, taj tekst je naručio tadašnji direktor Politike Hadži Dragan Antić, poznatiji kao Struja.

Ćuruvija je ubijen na današnji dan pre tačno 18. godina oko 17 časova ispred zgrade u kojoj je živeo. Na osnovu podataka iz tajnog policijskog dosijea "Ćuran", Ćuruviju i njegovu porodicu je do neprosedno pred njegovu smrt pratilo 27 pripadnika Državne bezbednosti.

(S. Tadić)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.