VISIĆETE NA TERAZIJAMA KAO SVRGNUTI DIKTATORI: Da li je neprijateljstvo s Mirom Marković Ćuruviji došlo glave?
Foto: AP, Profimedia

na današnji dan, pre 18 godina

VISIĆETE NA TERAZIJAMA KAO SVRGNUTI DIKTATORI: Da li je neprijateljstvo s Mirom Marković Ćuruviji došlo glave?

Ćuruvija je Miloševićevu ženu smatrao izuzetno manipulativnom osobom koja je u kontaktu s drugima prikrivala sebe kao centra političke moći koju ima preko muža
Objavljeno: 15:53h

Odnos između novinara i vlasnika lista "Dnevni telegraf" Slavka Ćuruvije i supruge tadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Mire Marković bio je odnos između dvoje ljudi koji „jedno drugome nisu ništa verovali, a pritom su jedno drugim pokušavali da manipulišu”, opisala je Branka Prpa.

Za Aleksandra TIjanića to je bio "pakt o nenapadanju" koji mu je omogućavao da dođe do značajnih informacija i time značajno uveća broj čitalaca Dnevnog telegrafa.

DVA BELA CVETA NA GROBU: Ćerka ubijenog Ćuruvije posetila očev grob!

Međutim, ovaj pakt nije potrajao.

foto: AP

Ćuruvija je za Mirjanu smatrao da je izuzeto manipulativna osoba koja je u kontaktu sa drugima prikrivala sebe kao centra političke moći koju ima preko muža. Smatrao je da je uprkos tome, uglavnom sebe pokušavala da predstavi kao nešto "malo više od domaćice".

Prekretnica u njihovom odnosu bile su policijske akcije protiv pobunjenih Albanaca na Kosovu u leto 1998. godine. Zamerali su mu zbog načina na koji je Ćuruvija izveštavao, zbog toga što nije bio ratni huškač, a njegov list podržavalac Miloševićeve politike kao većina tadašnjih medija.

foto: Profimedia

On je čak i tada nastojao da objektivno izveštava o događanjima na Kosovu.

14. oktobra iste godine Ćuruvijin list "Dnevni telegraf" privremeno je zabranjen na osnovu Uredbe Vlade Srbije o posebnim merama u uslovima pretnje NATO napada na zemlju.

Nekoliko dana posle ovoga, došlo je do čuvenog sureta između njih na kome su se razmenile i teške reči.

- Kao i svi svrgnuti diktatori i vi ćete tragično da okončate vladavinu. Dobro, moguće je da će i neki od nas da vise na Terazijama, ali pre ili kasnije, to i vas čeka - rekao je tada Ćuruvija Miri Marković.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.