Vučić pozvao Srbe da napuste kosovske institucije do 31. decembra! (FOTO)
Foto: Fonet

nakon sastanka

Vučić pozvao Srbe da napuste kosovske institucije do 31. decembra! (FOTO)

Politički predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji koji su učestvovali u smeni kosovskog ministra Ljubomira Marića moraju najkasnije do nedelje da povuku svoje štetne odluke i napuste kosovske institucije – ukoliko hoće da i ubuduće budu deo jedinstvene državne politike u ovom delu Srbije
Objavljeno:

Podršku premijeru Vučiću dao je lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, koji je siguran da će jedinstvo među Srbima biti postignuto.

foto: Stefan Jokić

- Ono što je veoma važno danas odlučeno jeste da će Srbi preuzeti svoju sudbinu u svoje ruke. Neće se više čekati ni međunarodna zajednica niti vlasti u Prištini da se krene sa onim što je dogovoreno, rekao je Vulin za Tanjug.

Politički predstavnici iz PS tvrdili su da nisu zadovoljni radom Ljubomira Marića i da su im se politički interesi poklopili sa kosovskim premijerom Isom Mustafom. Na ove konstatacije odgovoreno im je da to što je Mustafa nezadovoljan radom Marića može samo da mu ide u prilog jer to znači da se borio za interese Srba, što smeta vlastima u Prištini. Ljubomir Marić kaže da ni juče nije dobio konkretan odgovor zašto je smenjen.

- Ono što se moglo čuti jeste da Mustafa nije bio zadovoljan mojim radom i političkim izjavama. Ja sebe smatram političkim zrelijim od Mustafe, kazao je Marić.

Kako "Politika” nezvanično saznaje, zbog nove političke krize na Kosovu Aleksandar Jablanović (Pokret socijalista) navodno je najavio da će do kraja nedelje podneti ostavku na mesto državnog sekretara u Vulinovom ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

ZSO do Sretenja?

Marko Đurić je najavio da ukoliko narednih nekoliko nedelja ne bude konkretnih koraka ka stvaranju ZSO da će srpski predstavnici od Sretenja 2017. sami uspostavljati Zajednicu na Kosovu i Metohiji. On je novinarima preneo da je na sastanku premijera Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije bilo reči i o formiranju ZSO.

foto: Fonet

- Mi nećemo nikoga da molimo za sprovođenje onoga što je dogovoreno. Ukoliko u narednih nekoliko nedelja ne bude konkretnih koraka ka stvaranju ZSO, srpski predstavnici će u dogovoru sa svojom državom početi od Sretenja 2017. sami da uspostavljaju Zajednicu, rekao je Đurić.

Premijer Aleksandar Vučić je bio oprezniji rekavši da je formiranje ZSO bila jedna od tema razgovora sa Srbima sa KiM, ali da je to što je rekao Marko Đurić jedna od ideja i da Srbi čekaju odgovor Albanaca i međunarodne zajednice.

„To je jedna od ideja, da čekamo do Sretenja. Ali vi imate Briselski sporazum, imate obaveze koje ste preuzeli, a oni umesto da se bave ispunjavanjem svojih obaveza – pokušavaju da se bave kupovinom Srba”, primetio je Vučić i poručio: „Ako ste mislili da Srbi nemaju odgovor, pogrešili ste.”

(Espreso.co.rs / Politika.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.