Skandalčina! Hrvati ucenjuju bivše srpske oficire: Špijunirajte za nas ili pišemo optužnice za zločine!
Foto: Printskrin / bia.gov.rs

prvi otkriveni slučaj

Skandalčina! Hrvati ucenjuju bivše srpske oficire: Špijunirajte za nas ili pišemo optužnice za zločine!

Više javno tužilaštvo potvrdilo je da je uhapšena osoba osumnjičena za špijunažu, da je u Hrvatskoj živeo i radio do 1990, a da mu je od tada prebivalište u Srbiji
Objavljeno: 10:30h

Dva su moguća scenarija: da Hrvati uzvrate istom merom ili potpuno ignorišu događaj, čime će poslati poruku da "uhapšeni špijun nema veze s njima".

U hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova rekli su juče da nisu obavešteni o hapšenju, ali je hapšenje bila glavna tema i u hrvatskim medijima. Agencija Hina je prenela da je uhapšeni u Srbiju došao posle "Oluje", a da je uhapšen nakon što se "spremao da pobegne u Hrvatsku jer mu je dojavljeno da je otkriven".

foto: Printskrin / bia.gov.rs

Zagrebački "Večernji list" tvrdi da je uhapšeni optužen da je "godinama Zagrebu prenosio podatke iz Beograda i da su zbog njega najmanje devetorica Srba optužena za ratne zločine". Portal "Index"prvo je objavio da je uhapšeni radio za hrvatsku Vojno sigurnosno-obaveštajnu službu, ali je to demantovano.

Uhapšeni se, navodno, bavio se oficirima JNA protiv kojih je Hrvatska pokrenula ili bi mogla pokrenuti krivični postupak.

Hrvatski dnevnik tvrdi da je uhapšeni optužen je da je "godinama Zagrebu prenosio podatke iz Beograda i da su zbog njega najmanje devetorica Srba optužena za ratne zločine", kao i da je "uhapšen dok je bežao u Hrvatsku".

Hapšenje špijuna se zove "poniženje"

Hapšenja špijuna nisu čest slučaj među službama. U žargonu bezbednosnih i obaveštajnih službi, i ne samo srpske službe, hapšenje špijuna se zove "poniženje". Špijuni neke druge službe se hapse samo u slučaju da su naneli toliku štetu službi na čijoj teritoriji deluju da nema drugog rešenja osim hapšenja.

(Espreso.co.rs / Blic)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.