Skandalčina! Hrvati ucenjuju bivše srpske oficire: Špijunirajte za nas ili pišemo optužnice za zločine!
Foto: Printskrin / bia.gov.rs

prvi otkriveni slučaj

Skandalčina! Hrvati ucenjuju bivše srpske oficire: Špijunirajte za nas ili pišemo optužnice za zločine!

Više javno tužilaštvo potvrdilo je da je uhapšena osoba osumnjičena za špijunažu, da je u Hrvatskoj živeo i radio do 1990, a da mu je od tada prebivalište u Srbiji
Objavljeno: 10:30h

Operativci beogradskog centra BIA uhapsili su u Beogradu penzionisanog majora Čedu Čolovića (57), osumnjičenog da je u Srbiji špijunirao za hrvatsku službu, saznaje "Blic".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Izvor "Blica" naveo je da je uhapšeni špijun vojno lice u penziji. Prema nezvaničnim informacijama, osumnjičen je Čedo Čolović (57), penzionisani major RSK rođen u Drnišu koji je u ratovima devedesetih bio komandant brigade koja je delovala u Hrvatskoj.

Hrvatski mediji u zbunu posle hapšenja špijuna: Radio je za nas! Ne, nije radio za nas!

- Osumnjičeni je prihvatio ponudu hrvatske obaveštajne službe da ako bude u Srbiji špijunirao za njih, protiv njega u Hrvatskoj neće biti podignuta optužnica za ratne zločine - kaže izvor "Blica".

Zasad se ne zna precizno od kada je Srbin sa dvojnim državljanstvom - srpskim i hrvatskim - počeo da otplaćuje "svoj dug Hrvatima".

Činjenica je da ga je BIA pratila izvesno vreme jer je prijavljen kao sumnjivo lice koje se mnogo raspituje. Prema saznanjima "Blica", uhapšeni je špijunski posao, najjednostavnije rečeno, obavljao krajnje amaterski, zbog čega je i postao sumnjiv.

- Veoma direktan i nametljiv pitanjima koje je upućivao kolegama vojnim licima ili ljudima iz drugih državnih struktura - kaže sagovornik "Blica".

Kako za "Blic" kaže izvor iz bezbednosnih struktura, to nije prvi otkriveni slučaj hrvatskog špijuna koji radi za tamošnju službu jer je ucenjen.

foto: Privatna arhiva

Više javno tužilaštvo potvrdilo je da je uhapšena osoba osumnjičena za špijunažu, da je u Hrvatskoj živeo i radio do 1990, a da mu je od tada prebivalište u Srbiji.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati, a za delo za koje se sumnjiči zaprećena je kazna od tri do 15 godina zatvora. Juče niko od upućenih nije mogao ni da precizira da li će hapšenje dodatno narušiti odnose Srbije i Hrvatske.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.