Šariću presudu ukinule iste sudije koje su oslobodile Caneta i Luku Bojovića!
Foto: Dado Đilas

sporna odluka o kojoj se ćuti

Šariću presudu ukinule iste sudije koje su oslobodile Caneta i Luku Bojovića!

Niko od predstavnika vlasti nije komentarisao slučaj. Ova odluka prošla je gotovo nezapaženo.
Objavljeno:

Nejasna presuda

Još jedan razlog zbog kog je oborena presuda, kako piše u odluci Apelacionog suda, je to što nije jasno napisana.

Iako nisu osporili dokaze protiv Šarića, sudije Apelacije kažu da u presudi nije konkretno objašnjeno koja je bila uloga članova grupe tokom šverca droge.

O učešću svakog člana grupe detaljno se govorilo tokom suđenja. Narko-kartel je funkcionisao na nekoliko kontinenata – jedan deo grupe je iz Srbije i Crne Gore organizovao šverc, drugi je kupovao drogu u Južnoj Americi, a treći je prekookeanskim brodovima kokain prebacivao u Evropu. Poseban ogranak kartela organizovao je prodaju u Italiji i drugim zemljama.

To, međutim, nije dobro objašnjeno u presudi, smatra Apelacioni sud.

U presudi su imena svih članova pobrojana na početku, a zatim je opisan međunarodni šverc droge, bez preciziranja ko je šta radio. Tako ispada da su svi članovi učestvovali u svim kriminalnim akcijama, odnosno da su vršili svaku od uloga koje su postojale prilikom šverca kokaina.

Navodi se i da sudija Siniša Petrović u presudi nije objasnio kako su Šarić i dva njegova saradnika koji su osuđeni kao šefovi, stvorili plan i organizovali ljude na teritoriji Južne Amerike da kupuju, skladište kokain i da ga transportuju u Evropu.

Sudija nije jasno naveo kako je na osnovu snimaka prisluškivanih razgovora i pisanih dokaza zaključio da je narko-kartel počinio dela za koja ih tužilaštvo tereti, piše u presudi Apelacionog suda.

foto: Dado Đilas

Blaži zakon

Apelacioni sud tvrdi da je Viši sud trebalo da Šariću i članovima njegove grupe sudi po starom, blažem zakonu.

Dok je balkanski narko-kartel švercovo drogu, promenio se krivični zakon. U septembru 2009. godine, mesec dana pre nego što je dogodio poslednji pokušaj šverca preko dve tone kokaina iz Urugvaja, donet je novi zakon koji je propisao strože kazne da ovo krivično delo.

Šariću je Viši sud presudio po novom i strožem zakonu jer se grupa bavila švercom i nakon promene zakona.

Ukoliko se u ponovljenom suđenju primeni stari zakon, Šarić može biti osuđen na maksimalnih 15 godina zatvora, umesto 20 koliko je dobio po novom.

Povoljna klima

Od početka suđenja Šariću 2010. godine, razne kontroverze su pratile jedan od najvećih slučajeva koji se vodio pred Specijalnim sudom.

Odbrana je pokušavala da ospori nadležnost suda s obzirom da se šverc kokaina odvijao van teritorije Srbije, ali sud to nije prihvatio uz objašnjenje da je grupa šverc organizovala iz Srbije. Najviše polemike bilo je u vezi sa snimcima prisluškivanih razgovora za koje je odbrana tvrdila da su pribavljeni suprotno zakonu.

Suđenje su pratile i medijske kampanje predvođene tabloidom "Informer". Tvrdilo se da protiv Šarića nema dokaza, diskreditovani su svedoci, a napadani su i oni koji su vodili istrage protiv Šarićeve grupe.

Mnogi koji su vodili "slučaj Šarić" su smenjeni. Istražni sudija Dragan Lazarević premešten je iz Specijalnog suda. Ivica Petrović koji je vodio operaciju u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA), degradiran je na mesto operativca. Rodoljub Milović, nekadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP), smenjen je nakon Šarićevih optužbi da je primio mito.

Ove optužbe nikada nisu dokazane. Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, koji je vodio istragu, nije ponovo izabran na mesto tužioca u decembru prošle godine. Njegov zamenik Saša Ivanić, koji je tužilac u ovom slučaju, bio je na meti medijskih napada.

Šarić se predao u martu 2014. godine, dva dana nakon parlamentarnih izbora na kojima su Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka (SNS) osvojili ubedljivu većinu.

U sudnici je rekao da se predao jer je po njega nastupila „povoljna klima“, da može da ima pošteno suđenje i da više nije državni neprijatelj. Javnosti do danas nisu poznati detalji njegove predaje.

(Espreso.co.rs/Krik)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.