Šariću presudu ukinule iste sudije koje su oslobodile Caneta i Luku Bojovića!
Foto: Dado Đilas

sporna odluka o kojoj se ćuti

Šariću presudu ukinule iste sudije koje su oslobodile Caneta i Luku Bojovića!

Niko od predstavnika vlasti nije komentarisao slučaj. Ova odluka prošla je gotovo nezapaženo.
Objavljeno:

Tako je sudija Đorđević bio u sudskom veću koje je krajem prošle godine oslobodilo Stanka Subotića Caneta kome se sudilo za šverc cigareta.

Sudije su rekle da je deo optužbi zastareo, a za drugi deo nije bilo dovoljno dokaza da se Subotić proglasi krivim. Vrhovni sud je u junu ove godine utvrdio da su sudije nezakonito oslobodile Subotića ne prihvativši deo dokaza.

Cvetković, Đorđević, Mijatović i Paunović potvrdili su oslobađajuću presudu Luki Bojoviću, šefu zemunskog klana, kome se sudilo za tri ubistva i dva pokušaja ubistva. Kako je KRIK ranije otkrio, Bojović je vršio pritisak na svedoke i tužilaštvo je sudijama dostavilo dokaze o tome. Sudije te dokaze nisu prihvatile, a na osnovu nameštenih svedočenja oborena je presuda.

Cvetković, Đorđević i Paunović smanjili su kaznu i Urošu Mišiću, kome se sudilo za pokušaj ubistva policajca na fudbalskoj utakmici, sa deset na pet i po godina.

U slučaju Šarić presudu su ukinuli, kako su naveli, iz nekoliko razloga.

Psihološki vezan sudija

Sudija Višeg suda Vladimir Vučinić, po mišljenju veća Apelacionog suda, nije smeo da sudi narko-bosu.

Vučinić je 2010. bio predsednik sudskog veća koje procenjuje da li optužnice imaju dovoljno dokaza da se optuženi izvedu pred sud.

foto: Fonet

Među optužnicama koje je odobrio bile su i one protiv Šarića. Prema tadašnjim propisima, to nije bila prepreka da Vučinić istovremeno i sudi Šariću.

Zakon je, međutim, promenjen krajem 2013. godine, dok je suđenje trajalo, i propisao je da sudija koji je potvrdio optužnicu ne može da sudi u istom slučaju.

Svega dva dana pred objavljivanje prvostepene presude Šariću prošle godine, njegovi advokati tražili su izuzeće Vučinića, ali je predsednik Višeg suda odbio njihov zahtev.

Sudije Apelacionog suda, međutim, prihvatile su ovakav stav advokata. Oni su u presudi rekli da sumnjaju u Vučinićevu objektivnost jer je potvrđujući optužnicu stekao određena ubeđenja i „psihološki je vezan“ za svoju raniju odluku.

Nakon brojih pritisaka koje je trpeo, Vučinić je odustao od karijere sudije i postao advokat. Neće biti u veću koje će ponovo suditi Šariću.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.