Otkriveno zašto je oborena presuda protiv Šarića!
Foto: Dado Đilas

dokaza bez

Otkriveno zašto je oborena presuda protiv Šarića!

Do nove odluke prvostepenog suda Šariću je pritvor produžen zbog bojazni da bi mogao pobeći
Objavljeno:

Vučinić bio "psihološki vezan"

Prema presudi koju je veće od pet sudija Apelacionog suda u Beogradu donelo većinom glasova "prvostepena presuda je, u osuđujućem delu, doneta uz bitnu povredu odredbi krivičnog postupka" jer je "na glavnom pretresu učestvovao sudija ili sudija-porotnik koji se morao izuzeti."

Reč je o bivšem sudiji Vladimiru Vučiniću, prenosi CINS, koji je predsedavao sudskim većem u postupku protivMiroslava Miškovića. Nakon odluke da privremeno vrati pasoš Miškoviću, doživeo je brojne pritiske, zbog čega je na kraju prešao u advokate.

Kao sudija, Vučinić je bio član veća koje je 13. jula prošle godine Šarića proglasio krivim i osudilo na 20 godina. Rodoljub Radulović je osuđen na 11,5 godina a ostali optuženi na kazne između pet meseci i 20 godina zatvora.

foto: Dado Đilas

Pre početka ovog suđenja, Vučinić je bio član vanpretresnog veća koje je odlučivalo o žalbama na optužnicu Tužilaštva za organizovani kriminal i koje je tri prigovora protiv optužnice odbilo kao neosnovane. Time je optužnica potvrđena a okrivljeni su izvedeni pred sud.

Apelacioni sud navodi da je učešće Vučinića u vanpretresnom veću trebalo da bude razlog za njegovo izuzimanje iz veća koje je kasnije donosilo prvostepenu presudu.

Po tada važećem Zakonu o krivičnom postupku Vučinić je mogao da bude član oba veća, ali je postojala opasnost da bi se pojavila sumnja u objektivnost suda jer je prilikom odlučivanja o optužnici "stekao određena ubeđenja o krivičnom delu i okrivljenima" pa se može smatrati da je „u određenom smislu psihološki vezan za svoje već ranije mišljenje i donetu odluku".

(Espreso.co.rs/CINS)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.