Otkriveno zašto je oborena presuda protiv Šarića!
Foto: Dado Đilas

dokaza bez

Otkriveno zašto je oborena presuda protiv Šarića!

Do nove odluke prvostepenog suda Šariću je pritvor produžen zbog bojazni da bi mogao pobeći
Objavljeno:

Apelacioni sud dovodi u pitanje što su okrivljeni prvostepenom presudom proglašeni krivim zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga u produženom trajanju. Prema oceni suda nema argumentovanih razloga da bi se primenio institut "produženog krivičnog dela" jer je reč o „trajnim krivičnim delima".

Sud dalje obrazlaže da su glavni dokazi kojima se objašnjava plan nabavke i prodaje droge iskazi svedoka saradnika Draška Vukovića, Nebojše Joksovića i Radana Adamovića, kao i presretnuti telefonski razgovori. Po oceni suda svedoci o pojedinim okolnostima nemaju neposredna saznanja a Viši sud, uz to, "nije dao razloge na osnovu koji dokaza je utvrdio autentičnost sagovornika u presretanim telefonskim razgovorima".

foto: Dado Đilas

Takođe su dovedeni u pitanje i sporazumi o priznanju krivice "s obzirom na nejasne razloge prvostepenog suda na koji način i za utvrđivanje kojih činjenica koristi ove presude".

U slučaju optuženog Bobana Stojiljkovića Apelacioni sud dovodi u pitanje jasnoću dokaza da je on bio u Brazilu zbog učešća u radnjama kriminalne grupe jer se kao dokaz daje forenzička analiza njegove SIM kartice jednog od mobilnih telefona u kojoj se nalazio i broj člana grupeGorana Sokovića. Takođe, nije dokazano ni da je Stojiljković nedozvoljeno u svom autu imao pištolj jer prema iskazima svedoka to nije bio njegov pištolj.

Dokazi da je Marko Dabović u septembru 2009. upotrebio pasoš Velike Britanije sa svojom fotogafijom prilikom prelaska graničnog prelaza Preševo nisu dovoljni niti jasni jer su nadležni organi Velike Britanije poslali originalnu putnu ispravu "iz koje se neposredno utvrđuje da fotografija nije skidana niti menjana", navodi se u presudi Apelacionog suda.

Prvostepena presuda sadrži i protivrečan podatak kada je brod "P" uplovio u luku Montevideo 12.10.2009. godine jer su na Deklaraciji nacionalne pomorske prefekture Urugvaja kao datum ulaska upisana dva različita dana.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.