ZVEKI JE ZVEKNUO PREMIJERA: O atentatu na Đinđića na jednom suđenju je govorio i SRETKO KALINIĆ, ovo je otkrio!
O atentatu na Đinđića na suđenju je govorio i SRETKO KALINIĆ!, Foto: Facebook printscreen

da li ste znali?

ZVEKI JE ZVEKNUO PREMIJERA: O atentatu na Đinđića na jednom suđenju je govorio i SRETKO KALINIĆ, ovo je otkrio!

Simović je ranije rekao da "pouzdano zna" da je bilo "političke opstrukcije kako bi se obustavila istraga o ubistvu Đinđića"

Objavljeno:

Član Zemunskog klana Miloš Simović priznao je još 2011. godine da je učestvovao u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića u martu 2003. godine i naveo da mu je poznata i politička pozadina ubistva, ali je odbio da o tome govori. Sretko Kalinić je na suđenju rekao da nije učestvovao u Đinđićevom ubistvu, ali da zna da je Zvezdan Jovanović pucao na premijera.

"O pozadini ubistva Đinđića ne mogu sada da govorim i ostaću nedorečen, a o tome ću govoriti u posebnom postupku za koji sam ubeđen da će uskoro početi", rekao je Simović na početku ponovljenog suđenja za ubistvo Đinđića.

Optuženi je dodao da je politička pozadina ubistva premijera poznata samo njemu, njegovom bratu Aleksandru i Miloradu Ulemeku Legiji, a da je bila poznata i vođama klana Dušanu Spasojeviću i Miletu Lukoviću, ubijenim u sukobu sa policijom.

"Samo mi znamo ko stoji iza toga, ali o tome ne mogu da govorim da ne bih ugrozio sopstvenu bezbednost. O ubistvu Đinđića sam razgovarao sa Tužilaštvom i sada je na njima da se suoče sa istinom", rekao je Simović.

Dodao je da "pouzdano zna" da je bilo "političke opstrukcije kako bi se obustavila istraga o ubistvu Đinđića".

"Ali, sada kada sam dostupan, to se teško može sakriti. 2005. i 2006. godine Specijalno tužilaštvo je preko mojih roditelja zvalo mene i mog brata Aleksandra da se javimo i pričamo o pozadini, ali smo to odbili jer tada nisam želeo da pričam o ljudima s kojima sam se do juče družio", rekao je Simović.

Optuženi je kazao da ne želi da odgovara na pitanja suda, advokata i tužilaštva i tražio suočenje sa svedocima saradnicima u kojem bi, kako je rekao, objasnio šta se dogodilo.

"Tražim suočenje sa svedokom saradnikom Dejanom Milenkovićem Bagzijem i Ljubišom Buhom Čumetom, kao i sa ostalim optuženima koji su me teretili u procesu", rekao je Simović i upitao za vreme čijeg mandata je Milenković dobio status svedoka saradnika.

Simović je rekao da je u akciji ubistva Đinđića zadatke dobijao od Dušana Spasojevića i da je njegova uloga bila da prati kretanje premijera i da o tome izveštava Spasojevića, kao i da bude kurir između šefova klana i "još nekih ljudi".

"Tada sam imao 23 godine, a sada imam 32. Ubistvo Đinđića za mene je bilo kao i svako drugo ubistvo. Tada nisam ni znao šta je Ustav, niti rušenje ustavnog poretka. Trgovao sam naftom i krao kola, živeo sam neki svoj život", rekao je Simović.

Kalinić: Zveki je zveknuo premijera

Pripadnik Zemunskog klana Sretko Kalinić tada je u Specijalnom sudu negirao da je učestvovao u ubistvu premijera Zorana Đinđića i da pripada klanu, ali je rekao da je pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) Zvezdan Jovanović pucao u Đinđića.

Kalinić je izjavio da je neposredno posle atentata bio u stanu sa Jovanovićem i pripadnikom klana Miletom Lukovićem Kumom i da su komentarisali televizijski program o ubistvu.

"Posle ubistva sedeo sam sa Jovanovićem i Miletom Lukovićem Kumom i gledali smo televiziju, kada je Jovanović rekao: 'Garantujem da nije živ'", rekao je Kalinić na početku ponovljenog suđenja za ubistvo premijera.

Kalinić je naveo i da mu je Luković rekao da je "Zveki (Zvezdan Jovanović) zveknuo premijera", a da je Jovanović potvrdio da je ubio Đinđića.

On je naveo da nije imao nikakvu ulogu u ubistvu premijera i da je 12. marta 2003. godine, u vreme ubistva, spavao a da ga je oko 13 sati pozvao Luković.

Kalinić je rekao da Zvezdana Jovanovića poznaje od 1993. godine, da je Milorada Ulemeka video jednom u Bosni, a da je vođu Zemunskog klana Dušana Spasojevića upoznao nekoliko godina pre ubistva Đinđića.

Pred Specijalnim sudom danas je počelo ponovljeno suđenje članovima zemunskog klana Sretku Kaliniću i Milošu Simoviću, optuženim za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Njih dvojica su u odsustvu pravosnažno osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera, a ponovljeno suđenje im je odobreno jer im se sudilo u odsustvu, pošto su sedam godina bili u bekstvu.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.