SEĆATE LI SE AKCIJE SABLJA? Zemunci su ubistvom Đinđića državi bacili rukavicu u lice, A ONDA JE SRBIJA PRODISALA
Tokom 27 dana vanrednog stanja u Srbiji je privedeno 8.688 osoba, Foto: Printscreen/Youtube, FACEBOOK / MATEJ BIMBO PETRUNIĆ, Ilustracija/Espreso.co.rs

TO SU BILI DANI

SEĆATE LI SE AKCIJE SABLJA? Zemunci su ubistvom Đinđića državi bacili rukavicu u lice, A ONDA JE SRBIJA PRODISALA

Tokom 27 dana vanrednog stanja u Srbiji je privedeno 8.688 osoba

Objavljeno:

Najveća akcija u istoriji srpske policije, pod operativnim nazivom “Sablja”, u korenu je sasekla organizovani kriminal na ovim prostorima.

Sve je počelo kada je 12. marta 2003. godine, iza podneva, hicima iz snajpera “hekler i koh” ubijen srpski premijer dr Zoran Đinđić. Stradao je pred ulazom u Vladu Srbije.

Mafija je ovim činom bacila rukavicu u lice državi i vlasti. Država je bila još odlučnija. Objavila je rat organizovanom kriminalu i zadala sebi cilj: uhvatiti atentatore, organizatore i nalogodavce zločina, ali i očistiti Srbiju od kriminala.

Predaha nije bilo, moralo se delovati odmah.

Na predlog vlade, v. d. predsednika Srbije Nataša Mićić istog dana donosi odluku o uvođenju vanrednog stanja. Sledećih dana i noći traje potraga za egzekutorima, ali i finansijerima, njihovim jatacima. Istog dana, uveče, Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova izašli su sa konkretnim podacima: iza atentata stoji “zemunski klan” i njegove vođe - Milorad Luković Legija, Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum.

Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum
Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum foto: FACEBOOK / MATEJ BIMBO PETRUNIĆ

Pored ove trojice, MUP Srbije je odmah izdao poternicu i za članovima njihove bande - Dejanom Milenkovićem Bagzijem, Vladimirom Milisavljevićem - Vladom Budalom, Sretkom Kalinićem, Nikolom Bajićem, Milošem i Aleksandrom Simovićem, Miladinom Suvajdžićem, Dušanom i Đorđem Krsmanovićem, Milanom Jurišićem Juretom, Zoranom Vukojevićem, Vladimirom Jovanovićem Japancom, Aleksandrom Davidovićem, Darkom Đorđevićem, Draganom Ninkovićem Prevarom, Srđanom Mijailovićem, Mlađanom Mićićem Pacovom, Aleksandrom Zdravkovićem, Milom Šćekićem, Markom Adamovićem, Dejanom Aranđelovićem, Draganom Vujičićem, Vladanom Mladenovićem, Ninoslavom i Slađanom Konstantinovićem, LJiljanom Buhom...

Jedan za drugim, ubrzo se najveći deo “zemunskog klana” “preselio” u zatvor. Lista onih za kojima se tragalo bila je sve manja.

Kako su se srpski zatvori punili počela su da se rešavaju dosad nerešiva ubistva. Postoji osnovana sumnja da su pripadnici zemunske bande, pod vođstvom Šiptara i Legije, ubili Sredoja Šljukića Šljuku, Jovana Guzijana Cunera, Zorana Davidovića Ćandu i Ivana Stojanovića, Mirka Tomića Bosanca, Branislava Lainovića Dugog, Zorana Uskokovića Skoleta, braću Zorana i Dragana Živkovića Fiškale iz Požarevca, Zorana Petrovića Šempu, Petra Peru Miloševića, Radoslava Trlajića - Batu Trlaju...

Pre dva dana na konferenciji za novinare Jadranko Petković, načelnik UKP SUP Beograd, saopštio je da je “zemunski klan” odgovoran i za likvidacije Slobodana Radosavljevića Bulke, Gorana Trajkovića i Aleksandra Ristića... Otkrivali su se i politički zločini... Policija je došla do saznanja zahvaljujući zaštićenim svedocima, ali i priznanju samih aktera, i o ubistvima sa političkim motivima. Pojedini pripadnici “crvenih beretki” zajedno sa članovima zemunske bande, a po nalogu Legije i Šiptara, oteli su i zverski ubili Ivana Stambolića, ubili četvoricu funkcionera SPO - Veselina Boškovića, Zvonka Osmajlića, Dragana Vušurevića i Vučka Rakočevića - na Ibarskoj magistrali, ubili Slavka Ćuruviju, pokušali da ubiju Vuka Draškovića, predsednika SPO u Budvi...

Ivan Stambolić
Ivan Stambolić foto: Printscreen

U okviru akcije “Sablja” policija je došla do mnogobrojnih saznanja o planovima zemunske bande i njenih mentora iz politike. Tako je utvrđeno da su organizatori zločina planirali da izazovu haos u zemlji, a zatim preuzmu vlast. Kao budući premijer, prema nekim svedočenjima pripadnika “zemunskog klana”, već je bio “viđen” Dušan Spasojević Šiptar, dok bi, prema istoj verziji, na čelo nacionalne televizije stao Dragoljub Milanović. Bilo je “predviđeno” i da “novi režim konstituišu patriotske snage”.

Da su ovi planovi bili realni svedoči i hapšenje Milanovića, koji se nekoliko meseci skrivao i tako izbegavao da ode na odsluženje zatvorske kazne u Zabeli. Njega su pripadnici “zemunskog klana” sakrili u jednoj kući nadomak Bara. Tu se skrivao sve dok jedan od uhapšenih nije odao njegovo skrovište. Vlada Srbije, ubrzo po uvođenju vanrednog stanja, donela je odluku da se Jedinica za specijalne operacije, zbog učešća nekih pripadnika i komandanata, rasformira. Zabranjen je i Nezavisni sindikat policije. Mnogi kriminalci imali su njihove počasne legitimacije, koje izuzetno liče na originalna obeležja MUP Srbije.

U sklopu mera borbe protiv organizvanog kriminala vlast je odlučila i da ukloni nelegalne objekte koje je zidala mafija. Gotovo istog dana počelo je rušenje Tržnog centra u Šilerovoj ulici u Zemunu, vlasništvo Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića. Ubrzo su porušene i njihove dve kuće, a bageri su krenuli i na vilu Milorada Lukovića Legije u Ulici Ilije Stojadinovića.

U to vreme zaplenjene su i velike količine oružja...

Srpska policija je za vreme akcija “Sablja” pronašla 1.266 dugih i kratkih cevi, sedam zolja, pet ručnih i četiri raketna bacača, kao i IC uređaja za noćno osmatranje (4), dvogleda (12) i prigušivača (4). Policija je zaplenila 573 revolvera i pištolja (među njima i gasni i signalni), 230 automatskih i 449 drugih vrsta pušaka, 14 mitraljeza, kao i ostalog oružja. Takođe, pronađene je i dosta okvira za puške i pištolje. Većinu naoružanja zaplenio je SUP Beograd, a u policijskim sefovima su i mačeta, električne palice, panciri, bajoneti, laserski daljinometar, lisice za vezivanje, samostreli, radio-stanice, objektivi... Pored ilegalnog naoružanja srpskoj policiji i Vojsci Srbiji i Crne Gore, na osnovu uredbe o predaji i legalizaciji oružja, predato je 34.283 komada pištolja, pušaka i minsko-eksplozivnih, 1.734.865 metaka i 6.918 dodatne opreme za oružje.

Popadale su hiljade ljudi...

Tokom 27 dana vanrednog stanja u Srbiji je privedeno 8.688 osoba, od kojih su 422 članovi organizovanih grupa kojima je određeno zadržavanje od 30 dana. Od privedenih, njih 2.214 je zadržano u tridesetodnevnom pritvoru, a 871 je uhapšeno i protiv njih su napisane krivične prijave.

Najviše privedenih je u Beogradu (3.217), pa u Pančevu (731), Somboru (522) I Šapcu (489), dok je iza rešetaka najmanje ljudi (43) završilo u Kraljevu. Operativci Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala (UBPOK) pritvorili su 56 članova organizovanog kriminala, SUP Beograd je na drugom mestu sa 43 kriminalaca, dok prokupačka policija nema u zatvoru nijednog kriminalca iz neke od postojećih grupa. Zanimljivo je da, prema statistici, UBPOK nikoga do sada nije lišio slobode.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.