ONI SU UBILI ĐINĐIĆA PRE 15 GODINA: Ovo su sudbine pripadnika zemunskog klana
Foto: Wikipedia

Bilo ne ponovilo se

ONI SU UBILI ĐINĐIĆA PRE 15 GODINA: Ovo su sudbine pripadnika zemunskog klana

Kad je ubijen Arkan, šef nad šefovima srpskog podzemlja, Legija je dobio odobrenje od države da ga osveti. Naoružao je „zemunce“ i zajedno su izvršili seriju od desetak likvidacija

Objavljeno: 15:12h

Danas se navršava 15 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića. Vlada radi na tome da mu podigne spomenik kao čoveku koji je ubijen kao predsednik Vlade.

Par sati nakon ubistva raspisana je poternica na kojoj su članovi takozvanog "zemunskog klana".

Klan su osnovali Dušan Spasojević zvani Šiptar i Mile Luković zvani Kum. Brzo su postali najmoćnija sila u zemlji, a u jednom periodu i jedna od najmoćnijih kriminalnih organizacija, prava narko-imperija u jugoistočnoj Evropi.

Krenuli su s ulice, a došli iz okoline Leskovca. Najpre su se bavili sitnim krađama i rasturanjem droge. Onda su upoznali vođu „surčinskog klana“ Ljubišu Buhu Čumeta. Radili su za njega i tu ojačali.

Preko sadašnje Legijine žene upoznali su se sMiloradom Ulemekom Legijom i odmah se „našli“. Legija je posle rata u Htvatskoj postao komandant Jedinice za specijalne operacije, a saradnja s njim klanu donosi podršku u redovima policije.

Kad je ubijen Arkan, šef nad šefovima srpskog podzemlja, Legija je dobio odobrenje od države da ga osveti. Naoružao je „zemunce“ i zajedno su izvršili seriju od desetak likvidacija. Već u tom trenutku, „zemunci“ su mislili da rade za državu. Dolazi 5. oktobar 2000. i oni svoje učešće u tim događajima kapitalizuju novim vezama sa novom političkom elitom.

Poternica za Zemunskim klanom
Poternica za Zemunskim klanomfoto: Wikipedia

Pogledajte kakva je sudbina sačekala lica s poternice:

Dušan Spasojević i Mile Luković
Dušan Spasojević i Mile Lukovićfoto: FACEBOOK / MATEJ BIMBO PETRUNIĆ

Mile Luković (Kum) i Dušan Spasojević (Duća, Šiptar) - ubijeni su 27. marta 2003. godine oko 20.40 sati, dve nedelje posle ubistva premijera Zorana Đinđića. Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ), nakon što su dobili obaveštenje da se odbegli „zemunci“ skrivaju u jednoj vikendici u Meljaku, otišla je u to selo i uočila dva muškarca kako izlaze iz kuće. Specijalci su ih upozorili nekoliko puta, ali su se oni oglušili o naredbu da se zaustave. Uočili su osobu koja je uperila automatsku pušku prema pripadnicima SAJ i tada je prvi ubijen Spasojević. Uočili su i drugog muškarca, Lukovića, koji je pokušao da aktivira bombu, pa je i on tada ubijen.

Milorad Ulemek Legija
Milorad Ulemek Legijafoto: Profimedia

Milorad Ulemek (Legija) - osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi, pre 10 godina bio je jedan od najčuvanijih zatvorenika, a verovatno je to ostao i danas, kada se ponovo našao iza rešetaka.

Sretko Kalinić
Sretko Kalinićfoto: Beta

Sretko Kalinić (Zver) - Osuđen na višedecenijske kazne zbog ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića i zločina zemunskog klana. Ovaj glavni egzekutor zemunskog ganga kaznu izdržava u strogo čuvanom sedmom paviljonu zatvora „Zabela” u Požarevcu, a da bi prekratio dane, bacio se na čitanje probrane literature.

Braća Simović
Braća Simovićfoto: Printscreeen/Youtube

Aleksandar i Miloš Simović - Pripadnici "pajser brigade", podmlatka zemunskog klana, osuđeni su 2005. zbog rasturanja droge i prebijanja narkomana koji su dugovali novac. Kao vođe osuđeni su braća Dušan i Đorđe Krsmanović te Marko Adamović. Dušanu, koji je uhapšen u vreme "Sablje" 2003, suđeno je i zbog ubistva premijera i drugih zločina klana. Đorđe je uhapšen 23. maja 2007. u zgradi Specijalnog suda, kad je došao da pruži podršku bratu. On je uhapšen po poternici jer je osuđen i zbog iznude.

Vladimir Milisavljević
Vladimir Milisavljevićfoto: Printscreen Youtube

Vladimir Milisavljević (Vlada Budala) - U novembru 2015. pravosnažno osuđen u Španiji sa Lukom Bojovićem. Obojica su dobila po 18 godina zbog kriminalnog udruživanja i oružja, a Milisavljević je dobio još četiri godine zbog prikrivanja ubistva Milana Jurišića Jureta.

Milan Jurišić-Jure
Milan Jurišić-Jurefoto: Printscreen/youtube

Milan Jurišić (Jure) - Ubijen od strane svojih kolega iz Zemunskog klana u Madridu 2009. godine, ostaci njegovog tela su pronađeni tek 2012 godine.

NINOSLAV KONSTANTINOVIĆ
NINOSLAV KONSTANTINOVIĆfoto: Kurir

Ninoslav Konstantinović (Nine) - Poternica za Konstantinovićem raspisana je nakon ubistva premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003, ali se sumnja da je ubijen iste godine. Sretko Kalinić, policiji i tužilaštvu je ispričao da je Konstantinović ubijen i da je njegovo telo zakopano u njivi u blizini autoputa Beograd-Zagreb, ali ono nije pronađeno.

Đura Mutavi
Đura Mutavifoto: Printscrenn/youtube/Rudar7

Miladin Suvajdžić (Đura Mutavi) - Posle hapšenja u akciji „Sablja“ 2003. godine, postaje svedok sardnik zajedno sa Dejanom Milenkovićem Bagzijem

Dejan Milenković Bagzi
Dejan Milenković Bagzifoto: Kurir

Dejan Milenković (Bagzi) - Svedok saradnik u postupku za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Bez kazne zatvora .

Nikola Bajić- Uhapšen u 27.03.2007, on je pravosnažno osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Zorana Uskokovića i Miloša Stevanovića i mnogobrojnih otmica i pomaganja u likvidacijama.

Braća Krsmanović
Braća Krsmanovićfoto: Printscreen/youtube

Braća Krsmanović - Tokom „Sablje“ Dušan je priznao brojna zlodela „zemunskog klana“ i prvom kaznom bio je osuđen na 30 godina zatvora, ali mu je ona smanjena na 20 godina. Njegov brat Đorđe osuđen je na 20 godina zatvora.

(Vuk Obradović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.