POKOJNI ŠARANOVIĆ DOBIO CRNU GORU PRED SUDOM! Njegovoj supruzi Gordani treba da isplate 1.500 evra
Foto: KURIR

posthumno

POKOJNI ŠARANOVIĆ DOBIO CRNU GORU PRED SUDOM! Njegovoj supruzi Gordani treba da isplate 1.500 evra

Evropski sud potvrdio da je 2014. Šaranović godine nezakonito pritvoren

Objavljeno:

Država Crna Gora prekršila je konvencijsko pravo na ličnu slobodu sada pokojnog Slobodana Šaranovića zbog nezakonitog pritvaranja - presudio je Evropski sud za ljudska prava!

Šaranović je uhapšen u aprilu 2014. godine zbog optužbi za ubistvo Nikole Bojovića, brata jednog od navodnih vođa "zemunskog klana" Luke Bojovića. Sud u Strazburu je utvrdio da mu je država prekršila konvencijsko pravo neosnovanim pritvorom u periodu od 16. novembra do 15. decembra 2014. godine, dok je preostali deo predstavke, odnosno navode da je bio u pritvoru neosnovano dve i po godine, proglasio neosnovanim.

Šaranović se žalio sudu 2017. godine da mu je prekršeno više konvencijskih prava, odnosno da je neosnovano bio u pritvoru dve i po godine, a nakon njegovog ubistva proces je nastavila njegova supruga Gordana. Pokojni Šaranović je tražio od suda u Strazburu da mu Crna Gora isplati 100.000 evra na ime nematerijalne odštete, dok je država odgovorila da je taj iznos neosnovan i nerealan. Šaranović se žalio jer su mu, kako je tvrdio, crnogorski sudovi više od dve godine produžavali pritvor bez razmatranja, uprkos žalbama koje je podnosio nadležnim organima.

Sud je presudio da je u ovom slučaju, s obzirom na to da je predstavka samo delimično osnovana, dovoljna satisfakcija samo utvrđivanje povrede prava, bez dosuđivanja novčanog iznosa. Ipak, država mora da plati 1.500 evra supruzi Šaranovića, na ime izdataka, odnosno za advokatske troškove.

UBICE NISU PRONAĐENE

ISTRAŽNI organi su tvrdili da je pokojni Šaranović ubistvo Bojovića naručio kako bi se osvetio za likvidaciju svog brata Branislava. Šaranović je ubijen 11. marta 2017. godine ispred svog stana u budvanskom naselju Dubovica. Njegove ubice ni do danas nisu pronađene.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.