NAJDETALJNIJI IZVEŠTAJ AKCIJE "SIGNAL": Evo ko je sve uhapšen i za šta je osumnjičen! Među njima i troje iz Ministarstva građevine!
Foto: Dragan Kadić

akcija mup

NAJDETALJNIJI IZVEŠTAJ AKCIJE "SIGNAL": Evo ko je sve uhapšen i za šta je osumnjičen! Među njima i troje iz Ministarstva građevine!

Osumnjičeni su izvršenjem krivičnih dela naneli materijalnu štetu od oko dva milijarde dinara

Objavljeno: 16:37h

Nakon višemesečne istrage usmerene na otkrivanje krivičnih dela u vezi sa krijumčarenjem ljudi, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala u saradnji sa beogradskom i policijom iz Vranja, kao i policijskim službenicima Žandarmerije, uhapsili su trinaestočlanu organizovanu kriminalnu grupu, čiji se pripadnici sumnjiče da su od februara do aprila ove godine omogućili ilegalno prebacivanje za više od 100 ilegalnih migranata iz pravca Makedonije u Republiku Srbiju, njihov nedozvoljen smeštaj na teritoriji Miratovca, a kasnije i nedozvoljen tranzit do Beograda. Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal na području Vranja, Preševa i Beograda uhapšeni su D.S. (1975), M.S. (1983), N.A. (1988), D.D. (1991), I.J. (1994), S.L. (1991), R.M. (1995), S.S. (1993), G.R. (1998), S.H. (1997), D.C. (1973), I.R. (1975) i J.M. (1984). Postoje osnovi sumnje da su pripadnici ove organizovane kriminalne grupe prihvatali migranate, koji su ilegalno ušli iz pravca Makedonije u Srbiju i dalje organizovali njihov smeštaj u blizini državne granice Srbije sa Makedonijom, a kasnije i njihov nedozvoljen tranzit do Beograda u cilju njihovog daljeg ilegalnog prebacivanja ka zemljama Evropske unije.

foto: AP / Frank Augstein

Na taj način, kako se sumnja, članovi organizovane kriminalne grupe, prebacili su više od 100 ilegalnih migranata, za šta su uzimali od 110 do 140 evra po osobi. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, po nalogu beogradskog Višeg javnog tužilaštva, uhapsili su odgovorna lica preduzeće „Stevan bus“ V.R. (1979) i I.S. (1969), zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica i zloupotreba ovlašćenja u privredi. Postoje osnovi sumnje da je I.S., podstrekivanjem na zloupotrebu službenog položaja, tokom 2014. i 2015. godine, za svoje preduzeće „Stevan bus“ pribavio protivpravnu imovinsku korist od 197.502 evra i 618.000 evra. Protivpravnu imovinsku korist, kako se sumnja, ostvario je tako što mu je odgovorno lice preduzeća „TouringSerbia“ doo, za kojim je raspisana potraga, u saizvršilaštvu sa V.R. omogućio da ta firma preuzme odgovornost za izvršenje obaveza primaoca lizinga - preduzeća „Stevan bus“ u vrednosti od 197.502 evra.

foto: Ilustracija, Dragan Kadić

Odgovorno lice preduzeća „TouringSerbia“, omogućilo je osumnjičenom I.S. i da se na teret te firme izvrši prinudna naplata po osnovu aktiviranih menica od strane NBG Lizinga doo iz Beograda, zbog neispunjenja ugovornih obaveza od strane primaoca lizinga. Sumnja se da je odgovorno lice preduzeća „TouringSerbia“ od marta do maja 2015. godine, u svojstvu odgovornog lica preduzeća „TouringSerbia“ doo i preduzeća „ImmobilienundBeratung“, sa računa preduzeća „TouringSerbia“ izvršio prenos 7.200.000 dinara na račun preduzeća „ImmobilienundBeratung“, bez odluke suvlasnika preduzeća „TouringSerbia“, koje je vlasnik 100 odsto udela. Takođe postoje osnovi sumnje da je odgovrno lice preduzeća „TouringSerbia“, uz pomoć osumnjičenog V.R. i uz podstrekivanje I.S., iskorišćavanjem služenog položaja prodao, bez odluke suvlasnika preduzeća, tri autobusa «Stevan Busu» iako je znao da je račun tog preduzeća blokiran i da je preduzeće nelikvidno za plaćanje. Sumnja se da je potom osumnjičeni V.R. te autobuse, koji nisu plaćeni, prodao jednoj nemačkoj firmi.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.