NAJDETALJNIJI IZVEŠTAJ AKCIJE "SIGNAL": Evo ko je sve uhapšen i za šta je osumnjičen! Među njima i troje iz Ministarstva građevine!
Foto: Dragan Kadić

akcija mup

NAJDETALJNIJI IZVEŠTAJ AKCIJE "SIGNAL": Evo ko je sve uhapšen i za šta je osumnjičen! Među njima i troje iz Ministarstva građevine!

Osumnjičeni su izvršenjem krivičnih dela naneli materijalnu štetu od oko dva milijarde dinara

Objavljeno: 16:37h

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu uhapsili su bivšeg funkcionera niške opštine Palilula B.Dž. (1968) zbog postojanja osnova sumnje da je tokom 2013. i 2014. godine uzeo 2.930.000 dinara na ime promotivnog materijala za jedna projekta, koji nikada nije izrađen i isporučen. Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje isprave, pored B.Dž., uhapšen je i N.B. (1985), koji je kao menadžer projekta bio angažovan po ugovoru o delu sa gradskom opštinom Palilula. Krivična prijava u redovnom postupku podneta je protiv još tri osobe. Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni tokom sprovođenja programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija, za projekat „LIVINGGREEN“,pribavili imovinsku korist od 2.930.000 dinara osumnjičenom B.Dž., uz falsifikovanje dokumentacije u postupku javne nabavke promotivnog materijala. Promotivni materijal, kako se sumnja, nije izrađen i isporučen gradskoj opštini Palilula, već je novac podignut sa računa i predat osumnjičenom B.Dž. Pripadnici Ministrstva unutrašnjih poslova u Nišu uhapsili su troje zaposlenih u javnom preduzeću „Elektroprivreda Srbije“ EDB Niš, zbog postojnja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pokušaju i falsifikovanje službene isprave. Uhapšeni su M.P. (1982), M.S. (1984) i K.Š. (1980).

Postoje osnovi sumnje da je M.P., kao rukovodilac službe za kontrolu mernih mesta, iskorišćavanjem svog službenog položaja, kao direktno pretpostavljeni, osumnjičenoj službenicima K.Š prvo naložio, a zatim i diktirao da u službene spise, „čitačke kartone“ od januara 2017. godine, upisuje neistinite podatke o količini utrošene električne energije u kilovat-časovima za mesec decembar 2016. godine, za 163 brojila u domaćinstvima. Sumnja se da je osumnjičenom M.P. u tome, prema prethodnom dogovoru, pomogao i osumnjičeni službenik M.S. koji je K.Š. takođe diktirao neistinite podatke o stanju brojila koje je ona upisivala u „čitačke kartone“. Postoje osnovi sumnje da je tako sačinjene „čitačke kartone“ osumnjičeni M.P. dalje predao službi za obračun i naplatu utrošene električne energije, sa uvećanom potrošnjom za 1.123.675 kilovat časova, a sve u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, od najmanje 5.093.301 dinara pravnom licu EPS Distribucija“ DOO Beograd ogranak „Elektrodistribucija Niš“. Na taj način korisnicima električne energije, osumnjičeni M.P. naneo bi štetu u navedenom iznosu, a namera mu je, kao se sumnja, bila da prikaže povoljnije rezultate poslovanja javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ EDB Niš za poslovnu 2016. godinu, od stvarno ostvarenih.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.