NAJDETALJNIJI IZVEŠTAJ AKCIJE "SIGNAL": Evo ko je sve uhapšen i za šta je osumnjičen! Među njima i troje iz Ministarstva građevine!
Foto: Dragan Kadić

akcija mup

NAJDETALJNIJI IZVEŠTAJ AKCIJE "SIGNAL": Evo ko je sve uhapšen i za šta je osumnjičen! Među njima i troje iz Ministarstva građevine!

Osumnjičeni su izvršenjem krivičnih dela naneli materijalnu štetu od oko dva milijarde dinara

Objavljeno: 16:37h

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Pirotu uhapsili su tri osobe osumnjičene da su zloupotrebom službenog položaja, uz novčanu naknadu, osiguranicima PIO fonda omogućili upisivanje fiktivnog radnog staža i na taj način oštetili budžet Republike Srbije za više od 20.000.000 dinara. Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su B.S. (1988) i službenici PIO fonda u Pirotu S.K. (1969) i R.K. (1962). Sumnja se da je B.S. od 2013. do 2015. godine pronalazio u Nišu osobe, kojima je nedostajao određen period radnog staža za ostvarivanje prava na penziju. Po pronalasku takvih osiguranika, uz novčanu naknadu od oko 200 evra po godini radnog staža koja je nedostajala za ostvarivanje prava, osumnjičeni je stupao u kontakt sa zapolsenima u PIO fonda u Pirotu S.K. i R.K., koji su za te osiguranike upisivali fiktivni radni staž u matičnu bazu podataka PIO Fonda, iako ti osiguranici nikada nisu radili kod poslodavaca preko kojih im je upisan radni staž.

foto: Filip Plavčić

Na taj način osiguranici su rešenjem PIO fonda nezakonito ostvarili pravo na penziju i pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 20.000.000 dinara, što predstavlja zbir svih primljenih penzija od dana sticanja prava do danas, na štetu budžeta Republike Srbije. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa beogradskim Višim javnim tužilaštvom, u Beogradu i Valjevu uhapsili su tri osobe osumnjičene da su počinile krivična dela primanje i davanje mita. Uhapšeni su zaposleni u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture I.G. (1977), odgovorno lice PD „Donna trade“ doo“ M.Š. (1947) i odgovorno lice preduzeća „YugotransLKW“ Valjevo Z.V. (1975). Postoje osnovi sumnje da je zaposlena, kao rukovodilac u Odseku za prevoz tereta u drumskom saobraćaju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u okviru svojih službenih ovlašćenja u više navrata izvršavala službene radnje koje nije smela izvršiti kao i službene radnje koje je morala izvršiti prilikom dodeljivanja stranih dozvola za međunarodni javni prevoz stvari privrednim društvima sa teritorije Republike Srbije.

Kako se sumnja I.G. je za to primila oko 95.000 dinara, čime je počinila krivična dela primanja mita. Osumnjičeni M.Š. i Z.V., kao odgovorna lica i faktički vlasnici privrednih društava, počinili su krivična dela davanja mita, tako što su osumnjičenoj I.G. u više navrata davali pomenuti novac. Takođe, postoje osnovi sumnje da je I. G. počinila i krivično delo trgovina uticajem, tako što je koristeći svoj službeni položaja i stvarni uticaj davala usmene naloge izvršiocima u Sektoru za drumski transport da privrednim društvima sa teritorije Republike Srbije dodele strane dozvole za međunarodni javni prevoz stvari. Sumnja se da je I.G. za to od osumnjičenog M.Š. primila 45.000 dinara.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.