BALKANSKI KARTEL "DRŽI KONCE" U ŠVERCU KOKAINA ŠIROM EVROPE: Momci sa Balkana se USTOLIČILI u kriminalnom svetu
Foto: PRINTSCREEN/INSTAGRAM/NARCODIARIO, printscreen/x/ Ali Yerlikaya, printscreen/x/ Policía Nacional, Printscreen/youtube

ZAPLENE I HAPŠENJA

BALKANSKI KARTEL "DRŽI KONCE" U ŠVERCU KOKAINA ŠIROM EVROPE: Momci sa Balkana se USTOLIČILI u kriminalnom svetu

Droga je pronađena u pošiljkama tunjevine iz Južne Amerike, dobro zapakovana i zamaskirana među složenom tunom

Objavljeno:

Dvadeset osoba sa Balkana uhapšeno je u dve odvojene akcije španske policije i to zbog čak 11 tona kokaina! Ova grupa simbolično je nazvana Balkanski kartel!

Droga je pronađena u pošiljkama tunjevine iz Južne Amerike, a španski mediji su preneli da policija vodi istragu u kompaniji koja je uvezla smrznute tune sa kokainom. Vlasti, navodno, imaju dokaze da su rukovodioci kompanije itekako znali šta se dešava, kao i da su sami bili deo šverca.

Kako su dalje naveli pojedini mediji, kontejnerski brod prevozio je drogu iz Južne Amerike do Španije. U glavnoj luci na jugu Španije i u luci u provinciji Pontevedra, deo tereta kompanije koja je prevozila smrznutu tunu u Cambreu (A Korunji) detaljno je pregledan pomoću skenera Poreske uprave.

Međutim, ni na jednom od kontrolnih punktova nije mogla biti otkrivena droga, koja je bila savršeno upakovana i skrivena među ribom. Sve ukazuje na to da nisu svi kontejneri mogli biti podvrgnuti pregledu. Između četiri i pet njih bili su pod sumnjom.

Dobro skrivena roba

Sistem prikrivanja takođe je mogao imati uticaja. Svaka paleta na kojima je smešten kokain, u blokovima od 15 do 17 kilograma, bio je potpuno prekrivena tunjevinom, tako da se droga nalazila u sredini, a oko nje i sa gornje strane bilo je ribe.

Balkanski kartel, Španska policija
foto: Printscreen/youtube

Plastika koja je obavijala i filete i drogu bila je, takođe, istih sivih tonova, što je dodatno otežavalo praćenje.

Uhapšen jedan od čelnika kartela, ali u Turskoj

Po Interpolovoj poternici u Istanbulu je uhapšen hrvatski državljanin Kristijan Palić, koji je osumnjičen da je jedan od čelnika "zapadnobalkanskog krila" međunarodnog narko-kartela, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Turske Ali Jerlikaja.

Plavu poternicu Interpola za Palićem su raspisali Brazil i nekoliko evropskih zemalja.

Sumnja se da je Plić jedan od vođa kartela koji je bio zadužen za snabdevanje Evrope kokainom iz Južne Amerike i da je sarađivao sa kartelima koji su delovali u Evropi, uspostavljao veze sa kriminalnim organizacijama u Južnoj Americi i igrao važnu ulogu u pranju novca.

Kristijana Palića su neko vreme pratile turske vlasti, a uhapšen je u akciji kodnog naziva KARTEL-3 u Bešiktašu.

Balkanski kartel hara Španijom

Inače, ovo nije prva velika zaplena droge i hapšenje članova tzv. Balkanskog kartela, ali svaki put je količina narkotika sve veća što nam jasno govori da i pored hapšenja grupa nastavlja da radi!

Početkom decembra ove godine u luci Alhesira u Španiji zaplenjena skoro tona kokaina izuzetne čistoće. Ova droga švercovana je iz Kolumbije u Španiju, a glavni akreti naravno - momci sa Balkana.

Neki mediji su Balkanskom kartelu dali epitet trenutno najjače i najorganizovanije kriminalne grupe koja švercuje drogu.

Balkanski kartel
foto: MUP Srbije

- Balkanski kartel, koji je najaktivnija kriminalna organizacija na evropskom nivou, ovog puta je sakrila drogu u dva kontejnera koja su putovala iz Ekvadora i privremeno se zaustavila u Kolumbiji, a krajnje odredište im je bila Španija. Metoda koju koriste sastoji se od skrivanja droge u legalnim pošiljkama - istakli su agenti nacionalne policije Španije, koji su sproveli akciju posle dojave iz Kolumbije da bi u kontejnerima sa robom mogao da bude i kokain.

Agenti Nacionalne policije Španije izjavili su posle zaplene koja se dogodila u sredu da im najveću poteškoću u hapšenju pripadnika "Balkanskog kartela" i istragama koje se vode protiv njih, predstavlja "njihova mobilnost".

- Spremni su da potroše milione i pređu hiljade kilometara samo da bi održali sastanke, preneli novac i dogovorili kupovinu i transport droge. nastavlja se istraga kako bi se identifikovali i uhapsili svi članovi narko mreže - izjavili su oni za španske medije.

Operacija je počela kada su agenti koji su istraživali balkanski kartel saznali da je droga poslata i da oni koji učestvuju u švercu traže način kako da je preuzmu kada stigne.

Zaplenjena roba
Zaplenjena robafoto: PRINTSCREEN/INSTAGRAM/NARCODIARIO

Zaplenjeni kokain, kako su otkrili, na sebi je imao oznake majmuna, Hulka, po animiranom junaku, Čapo, Skaj a neki su imali na sebi zastavu Švedske. - Istraga je otvorena i traga se za pripadnicima grupe koji su učestvovali u švercu skoro tone kokaina - potvrdili su agenti.

"Ključna figura" u zatvoru

Zoran Jakšić, koji je važio za vođu klana "Amerika", prema istragama koje su pokrenute posle nekoliko velikih zaplena postao je ključna figura "Balkanskog kartela", iako je 2021. osuđen na 25 godina zatvora i nalazi se iza rešetaka, u zatvoruu Peruu. Posle njegovog hapšenja, istražitelji su otkrili da je u tom trenutku koristio čak 40 lažnih identiteta. I posle hapšenja Jakšić je često dolazio u žižu javnosti, peruanski mediji pisali su o tome da je od ćelije "napravio diskoteku", da ima "sluge" u zatvoru, da ga prostitutke redovno obilaze ali i da je pokušao da iskopa tunel i da pobegne, ali i zbog toga što se njegovo ime pominjalo i u zaplenama velikih pošiljki posle hapšenja.

Hapšenje Mirze Mašovića

Nekoliko dana ranije u luksuznoj vili u blizini Barselone uhapšen je Mirza Mašović (41), za kojim je poternica bila raspisana zbog sumnje da je jedan od ključnih ljudi za šverc kokaina iz Kolumbije u Evropu. Mirzu je tražila Švedska, a prilikom njegovog hapšenja u vili su pronađeni i zaplenjeni mobilni telefoni i hard diskovi, ali za sada nije otkriveno da li su na njima pronađeni dokazi na osnovu kojih je zaplenjena tona kokaina.

Uhapšen Mirza Mašović
Uhapšen Mirza Mašovićfoto: Mossos d'Esquadra

Inače, i u Srbiji su tokom prethodnih meseci uhapšeni pripadnici balkanskog kartela, a u novembru ove godine Javno tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv 20 osoba koje je označilo pripadnicima "Balkanskog kartela". Među optuženima u Srbiji je i jedan i Zoran Jakšić, koji se nalazi u zatvoru u Peruu.

Optužnica protiv 20 osoba zbog šverca 7 tona kokaina

Početkom novembra meseca ove godine Javno tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) Srbije podiglo je optužnicu protiv 20 osoba pod sumnjom da su učestvovali u međunarodnoj trgovini oko sedam tona kokaina.

Kako je tada saopšteno, reč je o članovima organizovane kriminalne grupe Balkanski kartel.

U Srbiji je dosada je uhapšeno 14 osoba protiv kojih je podignuta optužnica i oni se nalaze u pritvoru. Preostalih šestoro su u bekstvu i za njima su raspisane su međunarodne poternice.

Navodno, vođe ovog ogranka klana su Miroslav Starčević i Mladen Lazarević koji su uhapšeni u maju ove godine.

Lisice na ruke stavljene su i Milošu J., Draganu Đ., Milanu M., Draganu N., Ivanu C., Radisavu R., Gligoriju P., Milošu R., Ljubiši L., Mirku P. i Vladanu S..

Najveći broj njih uhapšen je početkom maja ove godine i svi se terete za šverc kokaina od decembra 2019. do avgusta 2020. godine. Zaplene kokaina, koje se dovode u vezu sa ovim kartelom, bile su van teritorije Srbije.

  • Zaplena oko 4,5 tona kokaina na ostrvu Aruba u karipskom moru
  • U Belgiji su zaplenjene 1,2 tone kokaina
  • 743 kilograma zaplenjeno u Holandiji.

Pored ove tri zaplene, pronađena je i veća količina oružja različite vrste automatskog, poluautomatskog, kao i municije i eksplozivnih naprava. Reč je o oružju koje je pronađeno prilikom lišenja slobode jednog od lica koje pripada tzv "niškoj grupi".

Iz Tužilaštva dodaju i da je ovaj postupak rezultat saradnje Javnog tužilaštva za organizovani kriminal sa nadležnim pravosudnim organima Francuske, Arube, Belgije i Кraljevine Holadnije, kao i Europolom i Eurodžastom (Eurojust).

Balkanski krijumčari droge u usponu su više od dve decenije, pokazuju izveštaji Agencije Evropske unije za sprovođenje zakona Evropol (EUROPOL) i Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNDOC).

UNDOC navodi da su grupe sa Balkana glavni akteri šverca kokaina u istočnu Evropu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video: STRUČNJACI O HAPŠENJU ŠVEĐANINA MAFIJAŠA

06:04

STRUČNJACI O HAPŠENJU ŠVEĐANINA MAFIJAŠA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.