"TOKOM OPSERVACIJE ĆE SE DETALJNO ISPITATI...": Stručnjak otkrio koliko DEČAKA UBICU mogu držati u BOLNICI!
Dečak ubica, Foto: Privatna arhiva/Kurir, Tamara Trajković, Petar Aleksić

kako izgleda opservacija?

"TOKOM OPSERVACIJE ĆE SE DETALJNO ISPITATI...": Stručnjak otkrio koliko DEČAKA UBICU mogu držati u BOLNICI!

Kada je reč o slučaju pucnjave u školi „Vladislav Ribnikar“, ugledni sudski veštak i forenzički psiholog ističe da je pred stručnjacima veliki zadatak i da je potrebno odgovoriti na mnoga pitanja

Objavljeno:

Dečak (13), koji se sumnjiči da je 3. maja u školi "Vladislav Ribnikar" ubio 10 osoba, a više ranio, saslušan je u utorak u sklopu istrage protiv njegovog oca V. K., koji se tereti da je na nepropisan način čuvao oružje.

On se od stravičnog masakra u školi nalazi na opservacijama na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, a prema rečima stručnjaka Milana Kostića, opservacije mogu potrajati i sastoje se od niza testova i intervjua koje stručnjaci rade sa dečakom.

Više od dva meseca je prošlo od stravičnog zločina koji je zadesio Srbiju, a upravo toliko se i dečak, koji je 3. maja iz očevog pištolja ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja, nalazi u bolnici. Kako je reč o maloletniku koji ne podleže krivičnoj odgovornosti, on se nalazi u bolnici na opservacijama. Ono što javnost opravdano interesuje jeste koliko dugo mogu trajati opservacije.

„Ne postoji vremenski period tokom kojeg bi trebalo da se završi opservacija, ali je jasno da sud ima potrebe i oni, po pravilu, upozoravaju na neki razumni rok tokom koga bi trebalo da se dostavi mišljenje. U slučaju da je za neki slučaj, poput ovog koji je kompleksan, potrebno više vremena, može da se dostavi mišljenje u nedovršenom obliku, koji se naknadno dopunjava sa novim informacijama“, kaže za Nova.rs Milan Kostić, sudski veštak i forenzički psiholog.

Dečak ubica
Dečak ubicafoto: PRIVATNA ARHIVA/kurir

Kada je reč o slučaju pucnjave u školi „Vladislav Ribnikar“, ugledni sudski veštak i forenzički psiholog ističe da je pred stručnjacima veliki zadatak i da je potrebno odgovoriti na mnoga pitanja.

„Tokom opservacije će se detaljno ispitati ličnost počinioca krivičnog dela, biografski, porodično, socijalno, psihološki, i sve to u odnosu na okolnosti onog što je učinjeno. Reč je o testiranjima – projektivnim, inteligencije, odnosno o nizu različitih testova koji bi objasnili okolnosti izvršenog dela i motivacije kod izvršioca“, dodaje naš sagovornik.

Sudski veštak ističe da se razgovori i testiranja rade i sa članovima porodice, koji imaju jako bitnu ulogu u celom procesu. Na kraju se sačivanja izveštaj.

„Na kraju se piše izveštaj, u kome moraju jasno da budu istaknuti zaključci, kao i na čemu se oni temelje. Zaključak mora biti jasan i sažet, da upozorava na određena mesta koja su ključna za tumačenje“, dodaje stručnjak.

Podsetimo, slučaj masovne pucnjave u školi „Vladislav Ribnikar“ dogodio se 3. maja. Kobnog dana, dečak (13) ušao je u školu i iz očevog pištolja usmrtio 10 osoba, dok je njih više ranio. Dečak je potom pozvao policiju i sam se prijavio.

Zbog celog slučaja uhapšen je i njegov otac V. K. jer je na neadekvatan način čuvao oružje. On se nalazi u pritvoru.

Bonus video:

01:41

TRENIRAN JE KAO VOJNIK, POSTOJALI SU SIGNALI, ALI RODITELJI SU ZAKAZALI! Stručnjaci analizirali STRAVIČAN MASAKR NA VRAČARU

(Espreso / Nova, Tanja Milovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.