LEPE, A OPASNE: Ovo su moćne kume srpske mafije! (FOTO)
Foto: Reuter / Zorana Jevtić / Dado Đilas

ko vlada srpskim podzemljem?

LEPE, A OPASNE: Ovo su moćne kume srpske mafije! (FOTO)

U organizovanom kriminalu i dalje dominiraju muškarci, ali nekoliko dama pokazalo je kako se „posao“ vodi na ženski način
Objavljeno:

NASLEDNICE MUŽEVA Nije neuobičajeno da žena posle smrti ili hapšenja muža nastavi da se bavi istom delatnošću. Neke od njih, poput Ane Mace, supruge bosa klana Moćija, ogranka mafijaške organizacije Kamora, čak su vodile klanove. Ana Maca je prva Italijanka osuđena za učešće u organizovanom kriminalu. Njen muž Ðenaro Moćija ubijen je sedamdesetih, a ona je - koristeći njegovu reputaciju - preuzela kontrolu nad poslovima klana. Dvadeset godina je vodila posao i uvela neku vrstu matrijarhata u Kamoru jer je na važne pozicije u organizaciji postavljala žene. Jedna od njih bila je Imakolata Kapone. Ta žena isplela je svoj uticaj u Kamori, ali je svoj kriminalni uspeh krunisala - kako to obično biva - vlastitom smrću. Ubijena je 2004. kada je imala tek 37 godina. I ona je stradala dok je bila u nabavci. Ubijena je u napuljskoj mesari. U Srbiji još nisu zabeleženi slučajevi da žena preuzme poslove nad kriminalnim klanom svog muža. Ipak, postoji slučaj Bojane Bajrušević, udovice Vladimira Kovačevića Trefa, optužene kao organizatora kriminalne grupe koja je krijumčarenjem cigareta od 1996. do 2001. godine zaradila više od 50 miliona maraka. Bajruševićeva je negirala sve navode optužnice i tvrdila da nema veze sa švercom cigareta.

foto: Zorana Jevtić

Kada je „zemunski klan“ oteo njenog brata Vuka, od Bojane je zahtevano da donese pet miliona nemačkih maraka za otkup. Posle nekoliko telefonskih razgovora i svađa s njom, dogovoreno je da otkup iznosi milion i po maraka. Zaštićeni svedok Dejan Milenković Bagzi prisustvovao je razgovoru u kojem je Milorad Ulemek Legija rekao Dušanu Spasojeviću, vođi „zemunskog klana“, da je Bajruševićeva snimila sve razgovore s njima i predala ih policiji. OČAJNE DOMAĆICE Najčešće žene nagrabuse zbog svojih partnera i njihovih mafijaških navika. Međutim, ima i obrnutih slučajeva. U februaru 2010. u Zagrebu je pronađeno raskomadano telo Cvetka Simića, bliskog saradnika i kuma Luke Bojovića, tadašnjeg šefa zemunskog kriminalnog klana. Na suđenju Milošu Simoviću i Sretku Kaliniću u javnost su iscurili sočni detalji ove krimi ljubavne drame. Prema Simovićevom svedočenju, Simića je ubio Kalinić, ozloglašeni hladnokrvni ubica „zemunskog klana“, zato što je bio bolesno zaljubljen u njegovu suprugu Anu, s kojom je u to vreme bio u vezi. Simović je tvrdio da je Kalinić lažno optužio Bojovića za ubistvo jer je sumnjao da se „muva oko Simićeve žene“. Kada je Kalinićev iskaz osvanuo u medijima, Bojović je pobegao iz Srbije. Tako je jedna mafijaška romansa skratila vek trajanja ostatka jednog opasnog kriminalnog klana, koji je obezglavljen i desetkovan tokom „Sablje“. Nekoliko kriminalaca koji su izbegli oštricu te akcije razbežali su po raznim štekovima u Srbiji i svetu, a policija je do Dejana Milenkovića Bagzija i Aleksandra Simovića došla prateći njihove supruge. Jedan od prvih koraka koji je ubrzao razotkrivanje „zemunskog klana“ bilo je trovanje Ljubiše Buhe Čumeta. Njemu je otrov u sok sipala tadašnja supruga Ljiljana, žena koja je bila žrtva sukoba dojučerašnjih ortaka. Nju su šefovi „zemunskog klana“ Dušan Spasojević i Mile Luković pod pretnjom primorali da otruje supruga, a kasnije je mesecima držali zatočenu. - Čumetu je njegova bivša supruga istovremeno spasla život jer se, u momentu kada je on krenuo da pije sok, predomislila, rekla mu da ostavi čašu, šta je i zašto uradila i pozvala Hitnu pomoć - precizira urednik KRIK Stevan Dojčinović.

foto: Profimedia

PAPUČARI I MAMINI SINOVI Početkom maja 2004, posle više od godinu dana skrivanja, ispred svoje kuće na Ceraku predao se Milorad Ulemek. Kažu da u trenutku predaje njegova supruga Aleksandra Ivanović nije bila kod kuće. Navodno je tada bila u Bosni, o Legijinoj nameri je obavestio njen brat, a ona je od njega zahtevala da ga u tome spreči. Da je ona bila kod kuće, predaje, bar tada, verovatno ne bi bilo. Aleksandra je nakon Legijine predaje dve godine bila pod obezbeđenjem. Držala je agenciju za obezbeđenje „Lupus“, u kojoj su radili bivši pripadnici Jedinice za specijalne operacije, čiji je rad kasnije zabranjen. Bila je vlasnica izdavačkog preduzeća „Spina“, koje je objavljivalo knjige njenog supruga, ali je i tu firmu zatvorila. Reč je o devojci koja se kretala u kriminogenoj sredini i bila okružena sumnjivim tipovima. Prethodno je bila u braku sa Nebojšom Ðorđevićem Šucom, Spasojevićevim prijateljem, a kada je Šuca ubijen u oktobru 1996. godine Spasojević joj je pomagao, navodi se u knjizi „Vidimo se u čitulji - 20 godina posle“. Vođa „zemunskog klana“ i Legija su se upoznali baš na Šucinoj sahrani. Posle Aleksandrine udaje za Legiju, svi skupa su se često viđali na proslavama, uglavnom na dečjim rođendanima. Supruge mafijaša najčešće ne znaju baš detalje o konkretnim poslovima kojima se njihovi muževi bave. U slučaju Legijine supruge bilo je drugačije. - Pravi mafijaši ne dopuštaju svojim suprugama da im se mešaju u posao. Legija nije bio klasičan kriminalac, već vojnik - navodi Dojčinović. Posle otmice Suada Musića Batka, narko-dilera iz Rožaja, novac od otmice u iznosu od 350.000 evra podelili su Legija i Spasojević.

foto: Dado Đilas

- Legiji smo kući odneli 175.000 evra, polovinu od otmice. Duća i Kum su mu rekli da više nije moglo da se uzme. Kod njega kući smo Duća, Kum i ja izbrojali pare. Pitao ga je Duća da li mu trebaju krupnije ili sitnije novčanice, a Legija mu je odgovorio da je svejedno i dodao da će da pozove ‘šefa’. Ubrzo se pojavila njegova supruga Aleksandra i uzela novac - svedočio je Bagzi. Novac od otmica nikada nije pronađen i vraćen.

Lepe i atraktivne devojke bile su među insignijama moći vođa kriminalnih klanova. Mnoge od njih bile su samo potrošni materijal. One su htele skupu garderobu i provod u luksuznim klubovima, a to je imalo svoju cenu. Neke od njih su svoje želje za životom na visokoj nozi i poroke odrađivale pružanjem seksualnih usluga, druge su nudile sigurne štekove za „gudru“, ortake u nevolji ili oružje ili su bile pouzdana kurirska služba. Ali nemački sastav Boni M sedamdesetih godina prošlog veka svojim hitom o Ma Bejker oživeo je i u diskoteke uveo jednu malo drugačiju odmetnicu. Život i zločini koje je ova žena (pravo ime joj je bilo Ma Barker) počinila sa svojim sinovima našli su se i u nekoliko filmova. Poginula je u razmeni vatre sa FBI tridesetih godina prošlog veka. Džej Edgar Huver ju je jednom prilikom opisao kao „najzlobniji, opasan i snalažljiv kriminalni um“.

I u domaćem kriminalnom miljeu majke su štitile sinove, ali su im i pomagale. Ibojku, majku svedoka-saradnika Miladina Suvajdžića zvanog Ðura Mutavi komšiluk u Novom Sadu znao je kao skromnu ženu slabog zdravlja koja je, osim od penzije, živela i od prodaje jaja sa svog seoskog imanja. Sve dok se marta 2013. njena slika nije pojavila na televiziji. Kod srpske mame Bejker pronađeno je petnaestak kilograma heroina i dosta oružja. Na salašu „Banstol“ Ibojka nije gajila samo kokoške. Na njemu je pronađen pravi privatni zatvor. Njen sin je za „zemunski klan“ obezbeđivao stanove, automobile i ostale stvari koje bi šefovi zatražili. Dušan Spasojević je posle ubistva premijera Ðinđića zahtevao od Ðure Mutavog da njegova mama iznajmi kuću. Ibojka je našla dobar „štek“ u Putincima, gde je vrh klana proveo nekoliko dana. Požrtvovane majke ipak često budu žrtve načina života svojih sinova. Milanka Golubović, majka Kristijana Golubovića, uhapšena je zajedno sa sinom pod sumnjom da mu je pomagala u dilovanju droge. Oslobođena je optužbi, ali je za vreme pritvora dobila šećer i od tada ima ozbiljne srčane probleme.

foto: Printscreen / Instagram / kristijan.krile

U svetu brutalnog organizovanog kriminala, gde nema kvota rodne ravnopravnosti, gde ljudski život ne vredi više od gazdine paranoje, a ljudska prava se mere snagom oružja, nekoliko žena uspešno je godinama vodilo kartele i širilo narko-imperiju. Često su se pokazivale kao bolji šefovi sposobni da rašire posao, naprave ga sigurnijim i učvrste krimi-imperiju. I najmoćniji kartel na svetu stvoren je zahvaljujući jednoj ženi, 25-godišnjoj lepotici Emi Koronel, supruzi odbeglog meksičkog narko-lorda Hoakina El Čapa Guzmana. Kao što su nekada brakovima sklapani plemićki savezi, učvršćivana moć, međudržavni odnosi i obezbeđivan širi uticaj, tako danas kraljevi zločina šire svoje imperije. Ema se mlada udala za Guzmana, a njihovim brakom ujedinjene su dve mafijaške porodice - Koronel i Guzman.

foto: Reuter

Tako je nastala „Sinaloa“, najmoćniji narko-kartel na svetu.

(Espreso.co.rs / Ratko Femić / Newsweek)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.