LEPE, A OPASNE: Ovo su moćne kume srpske mafije! (FOTO)
Foto: Reuter / Zorana Jevtić / Dado Đilas

ko vlada srpskim podzemljem?

LEPE, A OPASNE: Ovo su moćne kume srpske mafije! (FOTO)

U organizovanom kriminalu i dalje dominiraju muškarci, ali nekoliko dama pokazalo je kako se „posao“ vodi na ženski način
Objavljeno:

- Možete da me držite u zatvoru 40 godina, ali ništa neću reći - navodno je odbrusila tužiteljki Maja Adrovac, osumnjičena za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja! Njen DNK pronađen je na jednoj od čaura koje su krim-tehničari zatekli na mestu zločina, zatim nije prošla poligraf i određen joj je pritvor.

foto: Marina Lopičić

Od starta se pojavilo mnogo sumnji u ovu svojevrsnu kriminološku pikanteriju po kojoj je navodna atentatorka ostavila kod kuće bebu od pet meseci i u žbunju čekala da naiđe „meta“. Osim DNK pronađenog na čauri, Maju s kriminalnim miljeom povezuje porodica. Njen muž Ivan dovođen je u vezu sa Lukom Bojovićem, čak i sa grupom Darka Šarića, ali i grupom kradljivaca nakita poznatom kao „Pink Panter“. Osumnjičena atentatorka nije bila mnogo od pomoći za istragu jer štiti svoju porodicu.

Tu već stereotipnu sliku o ulozi žene u kriminalu, o vernoj saučesnici i članu porodice, dobro ocrtava još jedan slučaj. Reč je o hapšenju bosanske manekenke Slobodanke Bobe Tošić, koja se sumnjiči da je pripadnica kriminalne grupe Darka Eleza - s kojim je navodno bila u emotivnoj vezi - kojoj se na teret stavlja širok dijapazon kriminalnih aktivnosti: pet ubistava, milionske oružane pljačke, razbojništva, pranje novca... Bivša misica i Plejbojeva zečica osumnjičena je da je učestvovala u pokušaju ubistva Elezovog kuma Ðorđa Ždrala u aprilu 2006. tako što ga je namamila na dogovoreno mesto na kome je pokušana njegova likvidacija. Retko kada se u srpskom organizovanom kriminalu naiđe na mafijašicu koja organizuje posao ili je bar pri vrhu piramide u hijerarhiji kriminalne grupe. - U organizovanom kriminalu žene igraju sporednu ulogu - kaže kriminolog Dobrivoje Radovanović.

„Skoro da ih nema u tim organizacijama, sem kao pratilje nekih važnih ličnosti ili bosova organizovanog kriminala. One su prenosioci poruka, droge ili retkih dragocenih metala, mogu biti učesnice u, na primer, bandama poput „Pink Pantera“. Procenat žena u kriminalu kod nas je 70-ih godina prošlog veka bio svega četiri do pet odsto, a sada je sedam-osam odsto.“

UBICA ILI RAČUNOVOÐA Ipak, neke žene nisu pristajale na sporednu ulogu u kriminalnim klanovima. Ove narko-baronice su ih vodile i komandovale vojskom plaćenih ubica. Pre pet godina u kolumbijskom gradu Medelin ispred mesare, dok se vraćala iz nabavke, ubijena je Griselda Blanko (69).

Ova krimi-baka u podzemlju je bila poznata kao La madrina de la kokaina (kokainska kuma). Kolumbijska kraljica kokaina je još kao tinejdžerka pobegla u Njujork, gde je počela da diluje kokain. Već u četrdesetoj beli prah joj je donosio milione. Osim opasnog i unosnog posla, kuma kolumbijske mafije nije zapostavljala ni porodicu. Bila je udata i imala četvoro dece. Da posao ne bi trpeo i da bi zadržala moć, ona je, istovremeno brinući o deci, naručila više od 100 ubistava. Posle hapšenja 1985. osuđena je u Majamiju na 18 godina zatvora. Kaznu je odslužila 2004. i deportovana je u Kolumbiju, gde je živela do ubistva.

Ako među kriminalnim kartelima postoji gradacija po brutalnosti, onda bi se na vrhu sigurno našle meksičke narko-grupe. Jednu od njih vodila je Enedina Arelano Feliks (53), ali na malo drugačiji način, pametnije i profitabilnije, onako baš „ženski“.

Opasna Hefa (šefica) preuzela je vođstvo zloglasnog kartela u Tihuani 2008, posle smrti i hapšenja njene braće. Vođena devizom „više profita, manje krvi“. ona je sa sinom više organizovala unosne otmice nego ubistva, ali nisu zazirali ni od krajnjih mera kad god bi to bilo potrebno. Meksička policija hapsila je nekoliko žena plaćenih ubica, ali jedino je Marija Himenes sa 26 godina uhapšena i osumnjičena za čak 20 naručenih ubistava.

Angažovanje žena u podzemlju za likvidacije ipak je retko, a zbog jednog izuzetka srpska policija mesecima razbija glavu. Sudeći prema nekoliko bioloških uzoraka pronađenih na eksplozivu koji je korišćen u dva ubistva, a kasnije i na pakovanju heroina, policija ima posla sa iskusnim plaćenim ubicom koji dobro zameće tragove. DNK analiza pokazala je da je reč o ženi. Za nju se sumnja da je učestvovala u najmanje dve likvidacije i trgovini narkoticima i da je član neke jake organizovane kriminalne grupe.

Zasad u Srbiji nema osuđenih egzekutorki, ako se izuzme slučaj Olivere Krsmanić, koja je prva žena osuđena na 40 godina jer je aprila 2005. pucala taksisti u potiljak. Njoj je kazna odlukom Apelacionog suda smanjena na 15 godina. Ali to ubistvo nije bilo naručeno i nije bilo govora o tome da je Olivera pripadnica neke organizovane bande. Život nije film i domaće „gangsterke“ nisu ni nalik atraktivnoj Gejl (Rosario Doson), šefici bande prostitutki iz Starog grada, sumornog kraja Bejsin Sitija - koju su crtežom i filmskom kamerom oživeli Frenk Miler i Robert Rodrigez u kultnom ostvarenju „Grad greha“ (Sin City) - tamnoputoj domini, na visokim štiklama, oskudno obučenoj u kombinaciju nitnovanih kožnih kaišića i mrežaste majice, koja umesto bičem vešto rukuje automatom. U velikim poslovima, za gazde koje su zagazile u kriminal, ovde se pojavljuju poslovne žene koje su vešte s brojkama. Novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK su u mnogim svojim pričama nailazili na žene na važnim pozicijama u organizovanju posla. - Iza svakog ozbiljnog kriminalca stoji neka sposobna žena - kaže urednik KRIK Stevan Dojčinović. - One su dobre računovođe koje vode računa o finansijama i poslovnim knjigama.

Novinari ove organizacije otkrili su da je Mirjana Aćimović, predsednica udruženja kockarskih kompanija Jakta, u kojem je okupila više kockarskih firmi povezanih s kriminalnim grupama, bliska saradnica Andrije Draškovića, osuđenog za ubistvo i optuženog za međunarodni šverc cigareta. On je, dok je bio u zatvoru, vlasništvo nad svojom firmom prebacio na Aćimovićevu, koja je za to vreme vodila njegove poslove s kockarnicama.

foto: Medija centar Beograd

Prema dokumentima do kojih su došli novinari, članice Jakte bile su kockarske firme povezane sa kriminalnim grupama. Mirjana Aćimović je uspostavila tako dobre veze sa državnim institucijama da utiče na donošenje zakona, a policajce i državne službenike šalje na seminare. I biznismen Zoran Ćopić, koji je u BiH osuđen zbog pranja novca za nedavno osuđenog kokainskog bosa Darka Šarića i kome se zbog tog krivičnog dela sudi i u Srbiji, takođe je imao sposobnog računovođu - Daru Pilipović. Ona je pre Ćopića radila za biznismena Predraga Rankovića Peconija, koji se u Beloj knjizi organizovanog kriminala pominjao kao saradnik surčinskog kriminalnog klana koji je direktno učestvovao „u transformaciji novca u legalne tokove“, a za to su mu bili potrebne dobre računovođe. - Ipak, neke od ovih žena pokazale su se kao nepouzdani saradnici jer kada im gazde padnu, one imaju pristupe računima, poznaju tokove novca i ojade ih - kaže Dojčinović.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.