TVRDILI SU DA FOLKSVAGEN DOLAZI U SRBIJU: Šta je prava istina o jednoj od najvećih investicija na ovim prostorima?
Predsednik Aleksandar Vučić je najavio mogući dolazak nekog velikog investitora, Foto: EPA/CLEMENS BILAN

HM

TVRDILI SU DA FOLKSVAGEN DOLAZI U SRBIJU: Šta je prava istina o jednoj od najvećih investicija na ovim prostorima?

Folksvagen je saopštio da trenutno traže novu lokaciju za fabriku u Istočnoj Evropi, ali da nikakva odluka nije doneta

Objavljeno:

Večernje novosti su „ekskluzivno“ objavile da nemačka kompanija Folksvagen planira da izgradi fabriku u Srbiji i da je investicija vredna 1,4 milijarde evra. Ovu bombastičnu informaciju su preneli brojni mediji kao da je u pitanju gotova stvar, iako čitav tekst počiva na jednom izvoru, i to anonimnom.

Urednik ekonomske rubrike i autor teksta Dušan Stojaković u jutarnjem programu TV Prva tvrdi da je u pitanju „naš izvor, iz najvažnijih mogućih struktura“. Iz kompanije Folksvagen, međutim, za portal Raskrikavanje ističu da još uvek razmatraju različite opcije za novu fabriku u istočnoj Evropi i da nikakva odluka nije doneta.

Novembra 2018. godine Folksvagen je saopštio da trenutno traže novu lokaciju za fabriku u Istočnoj Evropi.

foto: EPA/HARISH TYAGI

Nekoliko meseci potom, u februaru 2019. godine, predsednik Aleksandar Vučić je najavio mogući dolazak nekog velikog investitora o čemu se očekuje odluka do kraja aprila. To je ponovio i u subotu 2. marta u jutarnjem Dnevniku RTS-a, ali opet nije otkrio koja je to kompanija. Međutim, Večernje novosti su „otkrile“ nešto kasnije tog dana da se radi o Folksvagenu, tvrdeći čak da je njihov dolazak gotov i dogovoren i da je sve samo stvar formalnosti.

Iz kompanije Folksvagen navode da neće komentarisati nijednu konkretnu zemlju, i da je jedino zvanično saopštenje koje su imali na ovu temu upravo saopštenje iz novembra u kome stoji da planiraju izgradnju fabrike na istoku Evrope. - Trenutno ispitujemo različite opcije za novu fabriku u Istočnoj Evropi. Nikakva odluka dosad nije doneta - kažu iz ove kompanije za Raskrikavanje.

Iz Večernjih novosti nisu odgovorili na pitanja Raskrikavanja o tome kako su sigurni u ovo što tvrde u tekstu kao nespornu stvar, iz kojih je krugova njihov izvor i šta čitaocima garantuje njihov kredibilitet.

foto: EPA/FREDDY CHAN

Ipak, urednik ekonomske rubrike i autor teksta Dušan Stojaković je, gostujući u jutarnjem programu TV Prva, rekao da je izvor „iz najvažnijih mogućih struktura“. - Pre nego što smo objavili pojavila informacija sa bugarskog servisa Dojče Velea da odluka još nije doneta i da su u igri osim Bugarske i Srbija, Rumunija, Severna Makedonija i Turska. Krenuli smo da proveravamo i dobio sam ozbiljna uveravanja iz ozbiljnih izvora da su Nemci odlučili da njihova nova fabrika bude u Srbiji - navodi on. Na pitanje voditeljke kako su to proverili i otkud im informacija, on je rekao: - Proverili smo iz više izvora, znači… Izvor je naš, iz najvažnijih mogućih struktura - kaže Stojaković. Zanimljivo je da je deo „ekskluzivnih“ informacija koje se iznose u tekstu Večernjih novosti - o 5.000 zaposlenih, 650 inženjera, pet modela Folksvagena, Škode i Seata koji bi tamo trebalo da se proizvode - 28. februara već izneo novinar bugarskog servisa Dojče Velea u intervjuu sa Mitkom Vasilevim, predsednikom Nemačko-bugarske industrijsko-trgovinske komore. U tom intervjuu se navodi da je upravo Folskvagen navodno zainteresovan da uloži u neku od zemalja regiona, da su u konkurenciji sa Bugarskom i Srbija, Severna Makedonija, Turska, Rumunija, ali da Bugarska, prema mišljenju Vasileva, ima najviše šansi. Ovaj intervju su preneli i pojedini bugarski mediji, u formi pitanja ističući da je „Bugarska favorit za investiciju“.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Raskrikavanje.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.